Fokus

Skandal: Kush është pronari dy kompanive serbe që mori miliona euro tender nga shteti i Kosovës

Autori: Doresa Geci 10:35 | 31 March 2021

Dy kompani nga Zveçani, kanë marrë miliona euro nga buxheti i shtetit përmes tenderëve të ministrisë së Administratës dhe Pushtetit Lokal, kur udhëhiqej nga kreu i listës serbe Goran Rakiq.

Gazeta Infokus ka gjetur se “P.T.P RAD” dhe “RAD D.O.O” që kanë të njëjtin pronarë, në tri vitet e fundit kanë marrë thuajse të gjithë tenderët për kryerjen e punimeve në komunat e Kosovës me shumicë serbe.

Në bazë të dokumenteve del se mesatarisht çdo vit ato kanë fituar nga gjysmë milioni euro tender.

Vetëm në vitin e fundit, kur gjithçka ishte e mbyllur për shkak të pandemisë “RAD D.O.O” kishte fituar 4 tenderë të nga MAPL-ja, në vlerë mbi 173 mijë euro në komunën e Zveçanit, Zubin Potokut, Mitrovicës së Veriut e Graçanicës.

Kush qëndron mbrapa kompanive që morën “të gjithë̈” tenderët e MAPL-së?

Të regjistruar si kompani të ndryshime të cilat kanë arritur të fitojnë miliona euro tendere, “PTP RAD” dhe “RAD D.O.O” kanë një pronar.

Radule Stevice është personi që figuron si pronari i këtyre dy bizneseve, sipas të dhënave zyrtare të prezantuara në Agjencinë për Regjistrimin e Bizneseve.

“PTP RAD” është e regjistruar në vitin 2013, kurse “RAD D.O.O” në vitin 2018.

Këta dy operatorë kanë deklaruar se kryejnë 32 veprimtari ekonomike.

Nga ndërtimi i ndërtesave banesore, rritja e derrave, kultivimi i hardhive e deri tek ueb portalet, janë punët që bëjnë këto biznese.

Por ndonëse numri i punëve që bëjnë është mjaftë i madh, këto dy biznese figurojnë vetëm më nga një të punësuar.

Gazeta Infokus ka provuar të kontaktojë me pronarin e këtyre dy bizneseve, por një gjë e tillë ka qenë e pamundur.

Miliona euro në duar të një personi

Në dokumentet që posedon Gazeta Infokus, shihet se në vitin 2018. “P.T.P RAD” ka arritur të marrë 9 tenderë nga Komuna e Graçanicës, Mitrovicës së Veriut, Leposaviqit dhe Komuna e Zveçanit, të financuar nga buxheti i Ministrisë së Administratës dhe Pushtetit Lokal.

Këta tenderë lidheshin me ndërtimin e ndërtesave, rrugëve, zgjerim të trotuareve, vendosje të semaforëve e punë të tjera.

Për këto punë, ky operator aso kohe mori mbi 800 mijë euro.


Ndërkaq, në Prokurimin Publik thuhet se në vitin 2018, e njëjta kompani ka fituar tenderë mbi 3 milionë euro, shkruan Gazeta Infokus.

E në vitin 2019 tenderët në komunat të banuara me shumicë serbe “P.T.P RAD” dhe “RAD D.O.O”, i ndanë me njëra tjetrën.

Këto dy biznese me të njëjtin pronar fituan hiq më pak se 22 tenderë./ Gazeta Infokus/

Të tjera