Lifestyle

Shëndetësi: Organi gjenital mashkullor mund të thyhet gjatë aktit seksual? Flasin studiuesit

Autori: Gazeta inFokus 10:51 | 13 January 2020

Duke pasur parasysh që nuk ka kocka në penis, a mund të thyhet me të vërtetë? Rezulton se ka një dëmtim fatkeq të quajtur “frakturë penile” që me të vërtetë mund të ndodhë gjatë marrëdhënieve seksuale. Hunter Wessells, kryetar i departamentit të urologjisë në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit në Seattle ka përshkruar gjendjen dhe si mund të ndodhë.

Çfarë është saktësisht sindroma e penisit të thyer?

Është ajo që ne e quajmë frakturë penile. Është një formë e rëndë e dëmtimit të lakimit të penisit të ngritur që ndodh kur një membranë e quajtur albica tunica lot. Albuginea tunica rrethon cavernosa corpora, ind të specializuar spongy në thelbin e penisit që mbush me gjak gjatë një mbledhje. Kur albica tunica lot, gjaku që normalisht kufizohet në këtë hapësirë, derdhet në inde të tjera. Ju merrni fryrje dhe ënjtje.

Cilat janë shenjat e frakturës së penisit?

Zakonisht do të ketë një tingull që shfaqet. Nëse dikush ka dhimbje të forta (në penis), veçanërisht i shoqëruar me fryrje, ënjtje dhe humbje të ereksionit, ai duhet të kërkojë kujdes urgjent.

Si saktësisht ndodh fraktura e penisit?

Zakonisht kjo ndodh gjatë seksit të rregullt vaginal me gruan në krye, por mund të ndodhë në pozicionin misionar ose gjatë akrobatikës seksuale. Ne kishim një pacient që pësoi frakturë penile pasi vrapoi nëpër dhomë dhe u përpoq të depërtonte në gruan e tij me një kërcim fluturues.

Çfarë mund të bëjnë mjekët për ta rregulluar?

Ne e vendosim personin në anestezi të përgjithshme dhe hapim lëkurën përmes një ose më shumë prerjeve në penis. Pastaj gjejmë buzë të lotit dhe e mbyllim atë me qepje. Ndonjëherë këto lotë janë të gjera dhe janë gjysma e perimetrit të penisit (zakonisht lotët janë të tërthortë), duke kërkuar rreth 10 qepje. Atëherë mbyllim gjithçka. Operacioni zgjat rreth një orë dhe shumica e njerëzve shkojnë menjëherë në shtëpi. Shumica mund të rifillojnë seksin në rreth një muaj (pasi plaga të jetë shëruar).

Çfarë ndodh nëse nuk kryhet ky operacion?

Nëse nuk kryhet operacioni do të ketë më shumë të ngjarë që të ndodhin komplikime në të ardhmen. Lotim i pjesshëm ose i plotë i albuginea tunica mund të çojë në dhëmbje afatgjatë, dhe ndërtimi i indit mbresë mund të çojë në impotencë ose devijime penile, të tilla si lakimi kronik i penisit (duke shkaktuar një mbledhje që përkulet anash-ndonjëherë në një 45 -kënd këndor).

Sa e zakonshme është thyerja e penisit, dhe kush ka shumë të ngjarë të vuajë prej saj?

Ne nuk kemi të dhëna për incidence si kjo, por e dimë që ka shumë raporte rastesh në literaturë. Kam parë dhjetëra raste (në 20 vjet duke punuar si mjek). Në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Uashingtonit Harborvieë këtu në Seattle, shohim një ose dy raste në muaj. *

Të rinjtë e moshës 20-30 vjeç, të cilët kanë tendencë të përfshihen në aktivitete seksuale më të forta, përballen me rrezikun më të lartë, por ne e shohim edhe tek burrat e moshës 40- 50 vjeç. (Rreziku më i ulët i këtij të fundit) mund të jetë për shkak se burrat e moshuar kanë ulur frekuencën dhe fuqinë e aktivitetit seksual dhe indet në peniset e tyre nuk priren të bëhen aq të ngurtë.

Nëse penisi përkulet, por albuginea tunica nuk lot, a mund të çojë edhe në dëmtim?

Me siguri ka shumë burra që kanë provuar të humbin vendin e depërtimit dhe të lakojnë penisin. Shumica e këtyre rasteve nuk janë asgjë për t’u shqetësuar. Por ka disa njerëz që kanë dëmtime të lakimit (por jo me lot të plotë) që mund të vazhdojnë të zhvillojnë sëmundjen e Peyronie, gjendje në të cilën penisi është i përkulur për shkak të grumbullimit të indit mbresë, por akoma nuk është e qartë nëse është kjo shkaku i sëmundjes.

Të tjera