Auto&Tech

BE kërcënon të ndalojë funksionet e TikTok Lite: Mund të shkaktojë varësi, ankth dhe depresion

Autori: Gazeta inFokus 12:39 | 23 April 2024

Bashkimi Europian ka deklaruar se do të ndalojë një shërbim të ri të lançuar nga TikTok në Evropë , i cili beson se mund të jetë “po aq i varur sa cigaret, nëse kompania nuk ofron prova të reja bindëse për mbrojtjen e fëmijëve”.

Komisioni i dha kohë TikTok-ut deri të mërkurën për të “sjellë argumente në mbrojtje të tij, të cilat komisioni do t’i vlerësojë me kujdes” përpara se të marrë një vendim përfundimtar për hapat e zbatimit.

Komisioneri digjital, Thierry Breton, tha se platforma e ndarjes së videove në pronësi kineze kishte “dështuar” të provonte se TikTok Lite respektoi detyrimet sipas aktit, duke e përshkruar shërbimin si “toksik”.

-Advertisement-

“TikTok Lite mund të jetë po aq toksik dhe i varur sa cigaret. Ndërsa aplikacioni kryesor i TikTok u ofron përdoruesve argëtim dhe një ndjenjë lidhjeje, ai gjithashtu vjen me rrezik të konsiderueshëm për fëmijët tanë: varësi, ankth, depresion, çrregullime të të ngrënit, vëmendje të ulët”, tha ai.

Komisioni tha se veçoria e shpërblimit mund të pezullohet në bllok nëse TikTok nuk jep një përgjigje të kënaqshme ndaj shqetësimeve të rregullatorëve në lidhje me ndikimin në shëndetin mendor të përdoruesve.Aplikacioni u lançua në Francë dhe Spanjë këtë muaj, pavarësisht faktit se kishte një hetim të vazhdueshëm për kompaninë të nisur në shkurt për shqetësime të tjera në lidhje me mbrojtjen e fëmijëve. Breton tha se TikTok përdorej nga miliona fëmijë në Evropë.

Aplikacioni i ri u ofron përdoruesve çmime si kupona Amazon, karta dhuratash nëpërmjet PayPal ose monedha të TikTok për pikët e fituara përmes “detyrave”, të cilat përfshijnë shikimin e videove, pëlqimin e përmbajtjes, ndjekjen e krijuesve ose të ftuarit e miqve për t’u bashkuar.

TikTok-ut iu dha një afat 24-orësh javën e kaluar për të ofruar një vlerësim të rrezikut mbi shërbimin e ri Lite, mes shqetësimeve se ai mund të inkurajojë fëmijët të jenë të lidhur me shikimin e videove.

Të hënën komisioni tha se nuk kishte marrë përgjigje të kënaqshme nga TikTok mbi masat mbrojtëse kundër varësisë, pavarësisht se ishte nën hetim në lidhje me shqetësimet e tjera në lidhje me mbrojtjen e fëmijëve.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Etiketa:
Marsi sjell Magji në ETC

Të tjera