Lifestyle

Lulo Rose: Diamanti më i madh në 300 vjet u zbulua në Angola

Autori: Gazeta inFokus 07:39 | 28 July 2022

Ky diamant i rrallë rozë, me peshë 34 gram, mendohet të jetë më i madhi i zbuluar në 300 vitet e fundit.

Tani është ndër bizhuteritë e kurorës iraniane.

Trëndafili Lulo është një diamant i tipit 2a, që do të thotë se ka pak ose aspak papastërti.

“Ky rekord dhe diamant rozë spektakolar i gjetur nga Lulo vazhdon të shfaqë Angolën si një lojtar të rëndësishëm në skenën botërore,” tha Diamantino Azevedo, ministri i burimeve minerale të Angolës.

Diamante të ngjashme janë blerë për dhjetëra miliona dollarë në të kaluarën, me një – të njohur si Ylli Pink – i shitur në një ankand në Hong Kong për 71.2 milion dollarë (59 milion £) në 2017.

Diamantet rozë janë jashtëzakonisht të rrallë – por të njëjtat atribute fizike që i bëjnë gurët të paktë i bëjnë ata gjithashtu shumë të fortë dhe jo të lehtë për t’u trajtuar në forma.

Diamanti më i madh rozë i njohur është Daria-i-Noor, i zbuluar në Indi, i cili ekspertët besojnë se është prerë nga një gur edhe më i madh.

Diamanti më i madh i përafërt i çdo ngjyre i regjistruar ndonjëherë është diamanti Cullinan, i gjetur në Afrikën e Jugut në 1905.

Me peshë 3107 karat – më shumë se gjysmë kilogram – u pre në 105 gurë të ndryshëm.

Më i madhi prej tyre – Cullinan I – është diamanti më i madh i prerë në botë dhe është pjesë e bizhuterive të kurorës së Mbretërisë së Bashkuar.

Të tjera