Lajme

Plani për qetësim i OSBE-së: Specialët tërhiqen nga veriu, kryetarët dorëhiqen në verë

Autori: Gazeta inFokus 19:36 | 03 June 2023
Kryesuesi i OSBE-së, njëherësh ministër i jashtëm i Maqedonisë së Veriut, Bujari Osmani, ka publikuar nëntë hapat drejt qetësimit dhe normalizimit të situatës në Kosovë.

Në Twitter, ai ka thënë se këta janë hapat që i ka hartuar OSBE-ja për arritjen e paqes së qëndrueshme dhe stabilitetit në Kosovë si dhe rrugët përpara për kthimin dhe pjesëmarrjen e serbëve të Kosovës në proceset demokratike.

Këto janë 9 pikat:

  1. Kosova dhe Serbia ri afirmojnë përkushtimin e tyre ndaj marrëveshje bazë dhe Protokollit të Ohrit.
  2. Kosova i tërheqë forcat e Policisë Speciale, ndërsa Serbia ul gatishmërinë luftarake të Forcave të Armatosura.
  3. Policia e rregullt, me asistencën dhe KFOR-in e EULEX-in, marrin përsipër sigurinë në terren.
  4. Protestat anulohen, rikthehen funksionet dhe shërbimet komunale. Vazhdon jeta normale. U jepet aksesi punonjësve komunalë.
  5. Kryetarët e komunave dorëhiqen në verën e vitit 2023, duke shtruar rrugën për zgjedhje të hershme komunale.
  6. Zgjedhjet e parakohshme komunale mbahen këtë vit.
  7. OSBE-ja mbështet procesin zgjedhor, duke rritur besimin në mesin e komuniteteve
  8. OSBE-ja angazhon rininë në programet dhe proceset e pajtimit
  9. OSBE-ja mbështet zbatimin me mirëbesim të dispozitave të dakorduara dhe rifillimin e dialogut kuptimplotë.Anëtarësohu në grupin e Infokus në Viber: GAZETA INFOKUS – VIBER – ANTARËSOHU

Dhe në grupin e Infokus në Facebook: GAZETA INFOKUS – FACEBOOK – ANTARËSOHU

Intervistë: Dr. Gorazd Konjanovski – Klinika Zhan Mitrev ka luajtur një rol kyç në vendosjen e themeleve në kardiokirurgji dhe…

Të tjera