Ekonomi

Paralajmërojnë ekspertët: Dëmet në ekonomi zinxhirore, të evitohet mbyllja

Autori: Gazeta inFokus 08:33 | 10 September 2021

Masat e vendosura në muajin gusht, pritet të vazhdojnë edhe pas 13 shtatorit, kjo si pasojë e rritjes së numrit të rasteve dhe vdekjeve në vend nga COVID-19.

Këtë e paralajmëroi në një konferencë për media, ministri i shëndetësisë, Arben Vitia.

Ekspertët e ekonomisë tregojnë për impaktin që këto masa do ta kenë në në këtë sektorë.

Analisti i kësaj fushe, Bardh Ahmeti, tha për Front Online tha se dëmi në ekonominë e vendit është zinxhirorë.

Ai tha se të hyrat për buxhetin e shtetit bien, të papunët që kërkojnë mbështetje nga pakot e ringjalljes ekonomike rriten, edhe fuqia blerëse në përgjithësi zvogëlohet.

“Masat e reja e kanë ndalu në tërësi një pjesë të gastronomisë, dhe këtë e ka dëmtu një zinxhirë të tërë të ekonomisë që lidhet me furnizime, me sektorë të tjerë të cilët ofrojnë shërbime për gastronominë, por përtej gastronomisë sjellja e konsumatorit ndryshon edhe për sektorë të tjerë e që dihet edhe në buxhetin e shtetit por edhe në ekonominë në tërësi është i prekshëm, të hyrat për buxhetin e shtetit bien, të papunët që kërkojnë mbështetje nga pakot e ringjalljes ekonomike rriten, edhe fuqia blerëse në përgjithësi zvogëlohet”, tha ai.

Ai sheh edhe sinjale pozitive nga Pakoja e Ringjalljes që po i mbështet sadopak bizneset.

Të tjera