Ekonomi

Kush i kontrollon rezervat e naftës në botë?

Autori: Gazeta inFokus 17:28 | 15 July 2022

Sipas rezultateve të hulumtimit të fundit, rreth 65 për qind e rezervave të naftës dhe gazit në botë janë nën kontrollin e kompanive shtetërore.

Përveç kësaj, kompanitë shtetërore bënë më shumë se 40 për qind të zbulimeve të reja të rezervave të energjisë.

Shtatë kompanitë kryesore shtetërore, Saudi Aramco, Qatar Energy, Adnoc i Abu Dhabi, Gazprom dhe Rosneft i Rusisë, Kompania Kombëtare e Naftës e Iranit dhe PDVSA e Venezuelës, vlerësohet të jenë në gjendje të ruajnë prodhimin e tyre aktual të naftës për 40 deri në 60 vitet e ardhshme edhe më gjatë nëse shfrytëzojnë rezervat.

Që nga viti 2011, kompanitë shtetërore kanë zbuluar 41 për qind të të gjitha zbulimeve të reja të naftës dhe gazit, dhe kjo përqindje është rritur edhe më shumë në favor të kompanive shtetërore që nga viti 2018, treguan rezultatet e hulumtimit.

Një problem i madh në treg është ai i shtatë prodhuesve më të mëdhenj të naftës në botë, të cilët kontrollojnë dy të tretat e tregut, rreth katër janë nën një lloj sanksioni: Kompania Kombëtare e Naftës Iraniane, Gazprom, Rosneft dhe PDVSA, raporton portali i specializuar Oilprice.

Është ende një pyetje e hapur nëse nafta do të jetë e rëndësishme si një burim energjie në 50 vjet, dhe evropianët dhe amerikanët shpesh kanë sugjeruar se karburantet fosile kanë vetëm disa vite jetë të lehtë. Megjithatë, rritja e kërkesës për gaz LNG në Evropë sugjeron të kundërtën.

Të tjera