Lajme

Hoti për të pagjeturit: Ndërkombëtarët duhet ta kushtëzojnë Serbinë për hapjen e arkivave

Autori: Gazeta inFokus 18:31 | 28 March 2023

Kryesuesi i Komisionit Qeveritar për Personat e Zhdukur, Andin Hoti ka kërkuar nga akterët ndërkombëtarë që ta kushtëzojnë Serbinë që të hapë arkivat në mundësi që Kosova të ketë mundësi të ketë informacione të sakta në zbardhjen e fatit të të pagjeturve.

Në emisionin “FIVE” të RTV Dukagjini, Hoti ka thënë se ka insistuar që për çështjen e personave të pagjetur të ketë një nen të veçantë në aneksin e Marrëveshjes Bazë në mes të Kosovës dhe Serbisë të dakorduar në Ohër.

“Më 27 shkurt në takimin në Bruksel çështja e personave të zhdukur ka qenë në nenin 6, ka qenë insistimi im që në aneks të ketë afate kohore dhe të ketë nen të veçantë për fatin e të pagjeturve. Afatet kohore Serbia i ka refuzuar kategorikisht, unë nuk i besoj Serbisë, kam arsye të mjaftueshme të mos i besoj Serbisë”, ka thënë Hoti.

Ai ka thënë se Neni 6 thotë që të formohet një komitet i përbashkët dhe të monitorohet prej BE-së për zbardhjen e fatit të të pagjeturve dhe se neni i fundit thotë se moszbatimi i këtij aneksi nga cilado palë do të ketë ndëshkime nga faktori ndërkombëtar.

“Faktori ndërkombëtar duhet të kushtëzojë Serbinë të hapë arkivat e saj, arkivat e klasifikuara të Serbisë, urdhërat shtetërorë, kërkojmë ato që i ka bërë përmes policisë dhe ushtrisë së saj që të na qojnë në informacione të sakta në zbardhjen e fatit të pagjeturve”, ka vijuar Hoti.

UNICEF-i dhe Devolli Corporation bashkojnë forcat për fëmijët dhe të rinjtë

Të tjera