Fokus

Hulumtimi i Infokusit: Ferat Shala e quan të dyshimtë dhe të kundërligjshme marrëveshjen e Liburn Aliut për tunelin Prizren – Tetovë

Autori: Gazeta inFokus 13:41 | 25 April 2024

Gazeta Infokus ekskluzivisht të mërkurën ka publikuar marrëveshjen e nënshkruar nga ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu me Zëvendës Ministrin për Transport dhe Lidhje në Maqedoninë e Veriut, Bekim Rexhepi për ndërtimin e tunelit Prizren – Tetovë.

LEXO MË SHUMË: Marrëveshja skandaloze e Liburn Aliut që pritet të ratifikohet të enjten në Kuvend i jep sovranitet Maqedonisë së Veriut të projektoi tunelin edhe brenda territorit të Kosovës

Marrëveshje kjo e cila pritet të ratifikohet sot në Kuvend e që i jep sovranitet të plotë Maqedonisë së Veriut, konkretisht Fakultetit të Ndërtimtarsisë, Universitetit të Shkupit të projektoj tunelin edhe brenda territorit të Kosovës.

Kryetari i Komisionit Parlamentar për Ekonomi nga Partia Demokratike e Kosovës, Ferat Shala, në një intervistë për Gazetën Infokus ka thënë se ministri Aliu është duke shkelur disa ligje të Republikës së Kosovës me nënshkrimin e kësaj marrëveshje me 8 nene të cilat nuk e përfillinin ligjin e Kosovës.

-Advertisement-

“..hartimi i projektit që nga faza e parë e analizës dhe deri tek faza e projektimit dhe ndërtimit i gjithë procesi dhe kompetencat i barten një institucioni arsimor. Gjegjësisht Universitetit të Shkupit. Kjo është jashtë çdo logjike, edhe juridike edhe ekonomike edhe arsyeshmërisë. Kosova është shtet dhe në këtë marrvëeshje Kosova i bartë komplet kompetencat dhe procesin e vetë tek një shtet tjeter”, ka thënë ai.

Shala ka ngritur alarmin se kjo marrëveshje në thelb është e dyshimtë duke qenë se qeveria e Kosovës, ministri i Kurtit i bart të gjitha kompetencat shtetërore të Kosovës, jo ligjërisht tek Maqedonia Veriore konkretisht tek një institucion i vetëm.

“Kjo është një marrëveshje e cila në shikim të parë është jashtëzakonisht në rregull, sepse të gjithë pajtohemi që dy qytete shqiptare, Tetova dhe Prizreni duhet të lidhen me korridor rrugor. Por mënyra se si është hartuar marrëveshja, mënyra se si është prezantuar marrëveshja dhe problemet që i trajton marrëveshja, mënyrën e bartjes së kompetencave komplet për projekt kaq kapital dhe kaq të rëndësishëm tek një instotucion i një shteti tjetër është krejtësisht e palejueshme. Krejtësisht jo ligjore, krejtësisht jo logjike dhe krejtësisht e dyshimtë. Kjo sepse hartimi i projektit që nga faza e parë e analizës dhe deri tek faza e projektimit dhe ndërtimit i gjithë procesi dhe kompetencat i barten një institucioni arsimor. Gjegjësisht Universitetit të Shkupit. Kjo është jashtë çdo logjike, edhe juridike edhe ekonomike edhe arsyeshmërisë. Kosova është shtet dhe në këtë marrvëeshje Kosova i bartë komplet kompetencat dhe procesin e vetë tek një shtet tjeter”, ka thënë deputeti i PDK-së për Infokus.

Ndiqeni më poshtë intervistën e plotë ku Shala tregon se si ministri Aliu ka nënshkruar një marrëveshje e cila nuk bazohet në asnjë nen dhe asnjë ligj të Republikës së Kosovës, derisa me këtë shkel edhe kushtetutën e Kosovës.


Gazeta Infokus në hulumtimin e publikuar të mërkurën një ditë para votimit në shqyrtim të parë në Kuvendin e Kosovës, ka analizuar këtë marrëveshje ku ndër të tjera në njërin prej 8 neneve thuhet se të dy palët nëse kanë ndonjë mosmarrëveshje gjatë zbatimit të këtij projekti do ta zgjidhin atë miqësisht dhe nuk kanë të drejtë për ndjekje penale./Gazeta Infokus/

Artikulli i plotë i Infokusit:

Marrëveshja skandaloze e Liburn Aliut që pritet të ratifikohet të enjten në Kuvend i jep sovranitet Maqedonisë së Veriut të projektoi tunelin edhe brenda territorit të Kosovës

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
TEB sjellë edhe kartelën prestigjioze VISA Infinite

Të tjera