Lajme

Ramush Haradinaj kërkon përgjigjen për gazsjellësin amerikan

Autori: Gazeta inFokus 12:07 | 18 November 2021

Deputeti Ramush Haradinaj ka kërkuar përgjgje nga Qeveria e Kosovës për refuzimin e projektit të gazsjellësit nga Shkupi në Prishtinë.

Ai tha se Kosova s’është pronë e një kryeministri dhe vendimet duhet të merren në interes të vendit.

“Mbyllja e derës ndaj aleatit tonë të përjetshem SHBA-së në kushte të rregullta do të nënkuptonte se Qeveria ka një plan akoma më të mirë se oferta amerikane për sfidën me energjinë elektrike? Nëse keni ndonjë plan të tillë kryeminister do të doja shumë ta shpalosni këtu. Mungesa e stabilitetit të engergjisë elektrike në Kosovë dhe furnizimi i pasigurt jo vetëm që shkakton probleme të natyrës bazike për jetë, por nënkupton edhe pamundësi për zhvillim ekonomik dhe refuzim të ecim përkrah rajonit dhe botës. Në asnjë rrethanë ne nuk guxojmë të dyshojmë dhe të kemi pasiguri për projekte dobiprurëse, të mbështetura dhe argumentuara me raporte, analiza, dokumente përcjellese të cilat kanë qenë nën monitorimin e organeve dhe partnerëve të njohur amerikanë”.

“Duke i ditur pengesat në zhvillimin ekonomik si furnizimi jo i sigurt dhe i mjaftueshëm me energji si pasojë e mungesës së infrastrukturës së rrejtit të energjisë, përfundime këto të nxjerra edhe në raportin sipas udhëzimeve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC), akti i refuzimit pa argument bindës tregon se Qeveria Kurti nuk ka besim as në shtetin e vet e as në aleatët tanë. Dhe sot para Amerikës kërkon të bëjë ekspertizë të minutës së fundit, duke hedhur pas analiza, raporte dhe hulumtime që janë realizuar tash e sa vite”.

Haradinaj i tha Qeverisë se po rrezikon shtyerjen e gjendjes me energji në kohë të pacaktuar, duke e ditur se investime të natyrës së tillë nuk ofertohen shpesh.

“Dhe përveç benefiteve në diversifikimin e sektorit të energjisë dhe përmiresimin e sistemi elektro-energjetik përmes rezervave të ernergjisë nga shërbimet ndihmëse në rrjetin e transmetimit ky projekt gjigant ka pasur beneficione tjera të jashtezakonshme në reduktimin e pabarazisë gjinore në sektorin e energjisë ku ka pasur fokus integrimin e grave dhe komuniteteve të përjashtuara nga shoqëria në planifikimin dhe vendimmarrjen e sekorit të energjisë. Apo ndoshta ndjeheni komodë edhe me gjendjen e treguesve të tregut të punës sa i përket aspektit gjinor? Nuk e di se si e mendon të ardhmen, si do të kerkosh tek aleatet e partnerët mbështetje për energjinë, nese pa asnje argument po hedh poshtë gjithë këtë përpjekje, investim të kohës, kapciteteve, resureve humane e financiare për zgjidhjen ideale që na është ofruar. Duke i njohur parashikimet për sigurinë energjetike në të ardhmen jo shumë të largët”.

“Përtej ngjyrimeve politike, Kosova ka ekspertë. Mendimi se vetëm ju i njihni proceset po na shkakton dëm të pakthyeshëm. Ju lutem ndaluni! Ju s’besoni as në vete dhe më pas as te aleatët.

Nuk keni marrë besimin për t’ia vënë themelet këtij vendi dhe të filloni nga zero, sepse Kosova nuk është zero. Kosovës i duhet të shikojë përpara, të guxojë të ndërmarrë investime të cilat na hapin dyert e zhvillimit ekonomik, që na hapin dyert e punësimit, zhvillimit të industrive, tërheqjen e investimeve të huaja direkte dhe pse jo të ndërmarrim hapa të jemi edhe liderë në rajon. Me veprimet tuaja jo vetëm që po vendosni barriera besimi te SHBA-ja edhe tek institucionet e Bashkimit Europian që këtë projekt cilësuan si projekt i interesave të përbashkëta. Mos harroni se çmimin e gabimeve tuaja të tanishme po e faturoni tek gjeneratat e reja dhe tek e ardhmja e Kosovës në raport me partnerët tanë strategjikë”.

Të tjera