Lifestyle

Për gratë, jeta seksuale bëhet më e kënaqshme pas moshës 40 vjeç

Autori: Gazeta inFokus 10:01 | 13 January 2020

Gratë përjetojnë gjithnjë e më shumë kënaqësi në marrëdhëniet seksuale pasi mbushin 40 vjeç, ka zbuluar një studim i ri.

Për disa, kjo kënaqësi e shtuar vjen nga bërja seksit të shkëlqyer; për të tjerët, buron nga fakti se ndërkohë që aktiviteti i tyre seksual është zvogëluar, rritet dëshira, tregoi sondazhi.

Studiuesit vëzhguan një grup të grave midis moshës 40 dhe 100 vjeç, me një moshë mesatare prej 67. Gjysma e të anketuarve thanë se ishin aktive seksualisht, dhe shumica e atyre grave thanë se ishin në gjendje të arrinin orgazmën gjatë seksit , edhe pas moshës 80 vjeç.

Për më tepër, në mesin e grave aktive seksuale, ato që ishin nën moshën 55 vjeç ose mbi 80 ishin më të predispozuarit të raportonin kënaqësi për aftësinë e tyre për të arritur orgazëm.

“Jam befasuar që ka shumë njerëz të kënaqur seksualisht edhe mbi moshën 80 vjeç,” tha studiuesja e studimit Elizabeth Barrett-Connor.

Studimi u botua në numrin e janarit të American Journal of Medicine.

Përfitimet e besimit

“Studimi ishte i pari me përmasat e tij që përqendrohej ekskluzivisht në jetën seksuale të grave të shëndetshme, një zhvendosje nga përpjekjet e mëparshme që kishin në qendër studimin e grave me mosfunksionim seksual, ose testuan efektet e terapisë hormonale në jetën seksuale të grave”, tha Barrett-Connor .

“Studiuesit dërguan një pyetësor për 1.303 gra që kishin marrë pjesë në Studimin Rancho Bernardo, një studim i njerëzve në një komunitet periferik të Kalifornisë. Nga këto gra, 806 iu përgjigjën pyetjeve për seksin, “një shkallë shumë e lartë e pjesëmarrjes për një studim që bën pyetje shumë personale. Ne kemi studiuar këtë popullatë për shumë vite, dhe ata na besojnë”, shprehet Barrett-Connor.

Më shumë se gjysma e të gjitha grave të anketuara thanë se ishin shumë ose në mënyrë të moderuar të kënaqura me jetën e tyre seksuale. Përqindja e grave që e përshkruanin veten të kënaqur seksualisht u rrit me moshën. Pothuajse gjysma e grave mbi 80 vjeç thanë se ishin gjithmonë ose pothuajse gjithmonë të kënaqur seksualisht.

Vetëm 20 përqind e grave aktive seksuale në të gjitha grupmoshat e anketuara raportuan dëshirë të lartë seksuale, dhe prej tyre, gjithashtu, shumica thanë që ishin moderuar ose shumë të kënaqur me jetën e tyre seksuale.

Grat jetonin në mënyrë të pavarur në komunitet, dhe jo në ambiente jetese të ndihmuara ose shtëpi pleqsh.

Drejt një kuptimi më intim

Shumë hulumtime kanë treguar që gratë kanë tendencë të dëshirojnë më pak seks dhe të zvogëlojnë aktivitetin e tyre seksual, pasi ato piqen, por konstatimi i ri që gratë bëhen më të kënaqura me jetën e tyre seksuale ndërsa plaken ngre dy shpjegime të mundshme, tha Barrett-Connor. Mund të jetë që ata që nuk janë “aktivë seksualë” kanë arritur kënaqësi seksuale përmes prekjes, përkëdheljes ose intimiteteve të tjera që janë zhvilluar gjatë një marrëdhënie të gjatë”, sipas studimit.

Shpjegimi tjetër është se disa gra të moshuara që nuk kanë asnjë lloj kontakt intim, janë plotësisht të lumtur për këtë.

Përkundër faktit se aktiviteti seksual bie në gratë e moshuara, marrëdhëniet intime janë një pjesë e rëndësishme e jetës së shumë njerëzve. “Ajo që ishte e re ishte me të vërtetë shkalla e lartë e aktivitetit seksual,” tha Barrett-Connor.

Gjysma e të anketuarve raportuan se kishin kryer aktivitete seksuale të një lloji, me ose pa një partner, në muajin e kaluar.

Edhe pse shumica e grave aktive seksuale në studim ishin nën moshën 65 vjeç, pjesa tjetër e grave me moshë mbi 70-vjeç ruanin aftësinë për tu eksituat, për tu vajosur dhe për të arritur orgazmë të gjatë gjatë seksit.

Të tjera