Auto&Tech

Nuk arriti mbrojtjen e fëmijëve, TikTok mund të gjobitet me 27 milionë funte

Autori: Gazeta inFokus 18:08 | 26 September 2022

TikTok mund të përballet me një gjobë prej 27 milionë funtesh për dështimin në mbrojtjen e privatësisë së fëmijëve kur ata përdorin platformën.

Zyra e Komisionerit të Informacionit të Mbretërisë së Bashkuar (ICO) zbuloi se platforma e ndarjes së videove mund të ketë përpunuar të dhënat e moshave nën 13 vjeç pa pëlqimin e duhur.

Mbikëqyrësi tha se shkelja ndodhi për më shumë se dy vjet, deri në korrik 2020, por se ende nuk kishte nxjerrë përfundime finale.

TikTok i kundërshtoi gjetjet, duke vënë në dukje se ato janë “të përkohshme”.

ICO ka lëshuar TikTok Inc dhe TikTok Information Technologies UK Limited me dokumentin ligjor që i paraprin një gjobe të mundshme.

Njoftimi parashtron pikëpamjen e përkohshme të ICO-së se TikTok ka shkelur ligjin e Mbretërisë së Bashkuar për mbrojtjen e të dhënave midis majit 2018 dhe korrikut 2020.

Hetimi ICO zbuloi se platforma sociale mund të ketë:

-përpunoi të dhënat e fëmijëve nën moshën 13 vjeç pa pëlqimin e duhur prindëror
-nuk arriti të sigurojë informacionin e duhur për përdoruesit e tij në një mënyrë koncize, transparente dhe lehtësisht të kuptueshme
-ka përpunuar të dhëna të kategorive të veçanta, pa bazë ligjore për ta bërë këtë
BBC shkruan se sipas Ofcom, 44% e moshave 8-12 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar përdorin TikTok, pavarësisht rregullit që ndalon fëmijët nën 13 vjeç të përdorin platformën.

TikTok ka shpalosur një sërë veçorish për të forcuar privatësinë dhe sigurinë në faqe, duke përfshirë lejimin e prindërve të lidhin llogaritë e tyre me ato të fëmijëve dhe çaktivizimin e mesazheve direkte për moshat nën 16 vjeç.

Të tjera