Ekonomi

“Mosmarrëveshja” LDK-VV| Nga marsi Kosova nuk ka para

Autori: Gazeta inFokus 09:39 | 12 January 2020

Kanë kaluar tre muaj nga zgjedhjet, por nuk ka qeveri.

Kjo pasi LDK e Vetëvendosje asesi nuk po munden që të gjejnë një marrëveshje që të qeverisin bashkë, shkruan gazeta inFokus.

Por, kjo gjendje do të shkaktoj shumë dëme për shtetin e Kosovës.

Lulzim Rafuna, këshilltar në Minsitrinë e Financave, po thotë që në rast se nuk formohet qeveria e re, më 1 mars nuk do të realizohet asnjë pagesë, përfshirë edhe pagat e punonjësve shtetërorë, shkruan gazeta inFokus.

“Sa i përket të formimit të Qeverisë sa më shpejtë që të ketë qeveri është më mirë për vendin dhe për institucionet e vendit, ndërsa nuk ka ndonjë afat ligjorë se kur duhet të ketë qeveri. Sa i përket  buxhetit të Republikës së Kosovës në ligjin për menaxhimin e financave publike nuk ka ndonjë afat ligjor se kur duhet të aprovohet buxheti në qeveri. Me përjashtim të rastit kur ligji për menaxhimin të financave publike e parasheh se në situatat kur e ke një Kuvend të Republikës së Kosovës deri më 31 tetor duhet të aprovohet buxheti, duhet të shkojë në Kuvend të Republikës së Kosovës. Mirëpo në rastin konkret ne kemi një situatë më ndryshe për arsye se më 31 tetor ne nuk kemi pasur kuvend për shkak të procesit të zgjedhjeve”, thotë ai.

Rafuna gjithashtu thotë që Ministria e Financave ka përgatitur buxhetin ashti sikur që është i obliguar me ligj e është i gatshëm për procedim në Qeveri e Kuvend, shkruan gazeta inFokus.

“Ministria e Financave kësaj i ka ndërmarrë të gjitha hapa dhe ka përgatitur buxhetin siç ka qenë e obliguar me ligjin për menaxhimin e financave publike dhe një draft është final në Ministri të Financave i cili është i gatshëm që në rrethanat të cilat ndodhemi sot për arsye se buxheti është përgatitur në rrethana dhe në kohën që jemi tani dhe është i gatshëm që të përcillet tutje për në Kuvendin e Republikës së Kosovës. Ligji për Menaxhimin e Financave Publike nuk njeh ndonjë term me përjashtim të termit qeveri, nuk njeh qeveri në dorëheqje, qeveri në detyrë, opinioni i Gjykatës Kushtetuese ose opinioni ta quajmë më mirë, Gjykatës Kushtetuese nuk ia konteston qeverisë e cila është sot në detyrë që të merr vendime”, thotë ai.

E sipas tij, buxheti i vitit 2019 mund të shfrytëzohet veç për dy muajt e parë të vitit të ri, andaj për muajin mars duhet një vendim i Kuvendit.

“Janë dy situata Ligji i Menaxhimit të Financave Publike parasheh se në qoftë se e ka pasur zgjedhje 4 muaj sesa që fillon viti fiskal atëherë muaji i parë dhe i dytë janar dhe shkurt do të implementohet buxheti i vitit 2019 dhe shkon ndarja 1/12 e tutje, në rast se Kuvendi i Republikës së Kosovës nuk ndërmerr veprime për ta sjellë një vendim që edhe gjatë muajit mars të implementohet buxheti i vitit 2019 kjo nënkupton që më 29 shkurt m,ë 1 mars asnjë pagesë  tjetër nuk mund të bëhet me përjashtim të borxhit publik ndërkombëtar”, thotë ai.

“Janë dy situata Ligji i Menaxhimit të Financave Publike parasheh se në qoftë se e ka pasur zgjedhje 4 muaj sesa që fillon viti fiskal atëherë muaji i parë dhe i dytë janar dhe shkurt do të implementohet buxheti i vitit 2019 dhe shkon ndarja 1/12 e tutje, në rast se Kuvendi i Republikës së Kosovës nuk ndërmerr veprime për ta sjellë një vendim që edhe gjatë muajit mars të implementohet buxheti i vitit 2019 kjo nënkupton që më 29 shkurt m,ë 1 mars asnjë pagesë  tjetër nuk mund të bëhet me përjashtim të borxhit publik ndërkombëtar”, thotë ai.

“Në rast se Kuvendi i Republikës së Kosovës e sjell një vendim që e mbulon në implementimin e buxhetit të vitit 2019 atëherë nënkupton që më një prill asnjë pagesë nuk mund të bëhet me përjashtim të bëhet me përjashtim të borxhit publik ndërkombëtar.  I kemi dy situata. Situata parë kur nuk sjell vendim atëherë çdo gjë ndërpritet me 1 mars dhe situatën e dytë e kemi në rast se kuvendi sjell vendim për muajin mars gjithçka ndërpritet në datën 1 prill  dhe çdo pagesë brenda nuk mund të bëhet me përjashtim të borxhit publik ndërkombëtar”, thotë ai./Gazeta inFokus/

Të tjera