Lajme

Kush janë amerikani, gjermani dhe zvicerani që do t’i gjykojnë Thaçin dhe shokët

Autori: Gazeta inFokus 16:56 | 01 December 2022

Kryetarja e Gjykatës Speciale, Ekaterina Trëndafilova ka marrë vendim për caktimin e panelit të gjyqtarëe të cilët do të gjykojnë Hashim Thaçin, Kadri Veselin, Rexhep Selimin dhe Jakup Krasniqin.

Vendimi për emërimin e tyre është marrë më 30 nëntor, ndërkohë më 15 dhjetor do t’iu dorëzohet lënda e rastit nga Gjyqtari i Procedurës paraprake, Nicholas Gillou, shkruan Gazeta Express.

Gjyqtari i parë në listën e Trëndafilovës është amerikani Charles L. Smith.

Smith ka shërbyer edhe si gjyqtarë i EULEX-it përgjatë vitieve 2010-2013, në kuadër të këij mandati ai ka qenë pjesë edhe e Gjykatës Supreme të Kosovës dhe ishte zgjedhur edhe nënkryetar dhe kryetar i Asamblesë së Gjyqtarëve të EULEX-it në vitet 2011, 2012 dhe 2013.

Përveç përvojës si gjyqtarë në Kosovë, Smith në vitin 1990 ka qenë gjyqtar i Gjykaës së Qakur në Rrethin e Katërt Gjyqësor të Shtetit të Ioëas. Ndërkohë nga viti 1996 deri në vitin 2010 ai ka shërbyer si kryegjyqtar dhe anëtar i Këshillit Gjyqësor të Iëoas.

Para kësaj periudhe, nga viti 1970 deri në vitin 1989, Smith ka ushtruar profesionin e avokatit, i specializuar për çështje civile dhe penale, si dhe në fushën e biznesit, taksave dhe ligjit të verifikimit.

Smith III në vitin 1970 ka marrë gradën e Doktorit të Jurispodencës nga Universiteti i Cregihton. Ndërkohë në qershor të vitit 1970 ishte thirrur në Avokatin e Shtetit të Nebraskas ndëërkohë në qershor 1971 në atë të Ioëas.

Gjyqtari i dytë është gjermani Christoph Barthe

Gjykatësi Christoph Barthe ka shërbyer si prokuror publik në Gjykatën Federale Gjermane të Drejtësisë që nga viti 2010, ku ai është i specializuar në ndjekjen penale të krimeve të luftës dhe gjenocidit. Para kësaj, nga viti 2009 deri në vitin 2010, ai shërbeu si prokuror publik në Mynih, duke u marrë me çështje të së drejtës penale mjedisore dhe të përgjithshme.

Ai u emërua gjyqtar në një gjykatë lokale të Rosenheim (Gjermani) (2008-2009), ku kreu funksionet e gjyqtarit hetues dhe gjykues, dhe si prokuror publik në Traunstein (2005-2007).

Para kësaj, midis viteve 2004 dhe 2005, ai punoi si asistent kërkimor pasuniversitar në Universitetin e Göttingen (Gjermani). Para kësaj, ai ka punuar si gjyqtar në Gjykatën e Qarkut të Bonit (2002-2003), dhe si avokat (2001-2002).

Gjykatësi Barthe ka studiuar drejtësi në Universitetin e Bonit dhe në Universitetin e Leiden (Holandë).

Ai ka një diplomë juridike nga Universiteti i Bonit (Gjermani), dhe ka doktoruar në të Drejtën Penale Ndërkombëtare nga Universiteti i Göttingen.

Ai është gjithashtu lektor me kohë të pjesshme në të drejtën penale, procedurën penale, të drejtën penale ndërkombëtare dhe të drejtën ndërkombëtare humanitare, ndër të tjera, në Rrjetin Evropian të Trajnimit Gjyqësor (EJTN) dhe në Akademinë Gjyqësore Gjermane dhe ka botuar gjerësisht në fushën ndërkombëtare dhe vendase. e drejta penale.

Të tre gjyqtarët janë pjesë e panelit në rastin e Nasim Haradinajt dhe Hysni Gucatit.

Gjyqtari i tretë është zvicerani Guenael Mattraux

Gjykatësi Guénaël Mettraux ka këshilluar shtetet, individët dhe OJQ-të në kontekstin e proceseve para Gjykatës Penale Ndërkombëtare dhe në lidhje me hetimin dhe ndjekjen penale të krimeve ndërkombëtare.

Ai gjithashtu shërbeu si avokat mbrojtës dhe konsulent në rastet e krimeve të luftës dhe terrorizmit të profilit të lartë përpara Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, Gjykatës Speciale për Libanin, Dhomave të Jashtëzakonshme në Gjykatat e Kamboxhias dhe Gjykatës Penale Ndërkombëtare.

Gjykatësi Mettraux ishte kryetar dhe anëtar i panelit të Panelit për Shqyrtimin e të Drejtave të Njeriut të EULEX-it. Ai është profesor ndihmës në Qendrën Irlandeze të të Drejtave të Njeriut (Universiteti Kombëtar i Irlandës, Galëay) dhe profesor i ftuar në Universitetin e Friburgut (Zvicër). Gjykatësi Mettraux ka një diplomë juridike nga Universiteti i Lozanës (Zvicër), një magjistratur në të Drejtën Ndërkombëtare (University College London) dhe një diplomë doktorate (Shkolla e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër). Ka botime të shumta në fushën e së drejtës penale ndërkombëtare.

Ndërkohë do të jetë edhe një gjyqtar rezervist, irlandezi Fergal Gaynor.

Gaynorshërben si Bashkëprokuror Ndërkombëtar Rezervë në Dhomat e Jashtëzakonshme në Gjykatat e Kamboxhias (ECCC) dhe përfaqëson viktimat në Gjykatën Penale Ndërkombëtare.

Ai gjithashtu shërbeu si Ndihmës Prokuror i Lartë në ECCC nga viti 2015 deri në vitin 2016 dhe si këshilltar i prokurorisë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për Ruandën dhe në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë midis 2001 dhe 2013.

Gjykatësi Gaynor ka një titull Bachelor Trinity College Dublin (Irlandë) dhe Master i Filozofisë nga Universiteti i Kembrixhit (MB). Ai është anëtar i Avokatit të Irlandës.

Të tjera