Lajme

Triologjia performative “Koha Matriarkale” sfidon stereotipin patriarkal në mendësinë e shoqërisë kosovare

Autori: Gazeta inFokus 21:30 | 01 August 2022

Artistja Ms. Indefinite ka paraqitur triologjinë performative “Koha Matriarkale”, që sfidon stereotipin patriarkal në mendësinë e shoqërisë Kosovare me revoltën artistike performuse ndaj portretizimit diskriminues të një shtepiake në rolin e nënës, kundrejt përceptimit shtypës të profesionit amvisëror të gruas.

Koha Matrikale kundërshton artistikisht sistemin kapitalist që shtypë dhe diskriminon “rolin dhe profesionin e saj” si grua dhe nënë, për punët e shtëpisë, në shtyllat si: përgatitjen e ushqimit, pastrimin e shtëpisë, kujdesin për fëmijët – profesione këto që nuk iu paguhen as për ditë dhe as për muaj, rol ky që nuk i vlerësohet as për javë dhe as për vite.

Pa pagë, honorar dhe mëditje, për angazhimin e përditshëm dhe kontributin vjetor.

“Gruja është shtylla e shtëpisë” – kjo fjali që duhet të shtyej çdo grua të reflektoj mbi shtypjen brenda katër mureve të secilës shtëpi, reflektim ky që duhet të rrënoj nga jashtë duke ndërtuar përbrenda seciles një ambient ku asnjëra nuk do mund të konsiderohet vetëm si amvise.

Nga ky refelektim (përtej të qenurit nënë dhe grua), hudhen dhe përplasen të gjitha gjësendet dhe objeketet shtëpiake drejt “pasqyrës së shtëpise” dhe “shtëpisë pasqyrë” për “thyrjen e pasqyrës”, për të pasqyruar shtypjen që nuk shihet si e tillë nga sistemi kapitalist dhe mendësia patriarkale.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ms. Indefinite (@ms.indefinite)

Të tjera