Lifestyle

Studimi: Pirja e duhanit shkakton plakje më të shpejtë

Autori: Gazeta inFokus 07:34 | 15 September 2023

Sipas një studimi të ri, pirja e duhanit shkakton vdekje më të shpejtë të qelizave. Prova gjendet në ADN, në kromozomet për të qenë të saktë.

Pirja e duhanit përshpejton shkurtimin e skajeve të qelizave, të quajtura telomere, të cilat janë një tregues i aftësisë së qelizave për të rigjeneruar dhe ngadalësuar shpejtësinë e plakjes.

Këtë e tregon një studim i paraqitur në Kongresin Ndërkombëtar të Shoqatës Evropiane për Mjekësinë e frymëmarrjes në vitin 2023, të mbajtur në Milano, i udhëhequr nga Universiteti Kinez i Hangzhou. Hulumtimet tregojnë gjithashtu se lënia e duhanit ul ndjeshëm rrezikun e plakjes së parakohshme.

Telomeret, sekuenca të përsëritura të ADN-së që mbrojnë skajet e kromozomeve. Sa herë që një qelizë ndahet, telomeret shkurtohen pak, derisa ato bëhen aq të shkurtra sa qeliza nuk mund të ndahet më me sukses dhe vdes: kjo është pjesë e procesit të plakjes.Gjatësia e telomereve ka qenë e lidhur me shumë sëmundje, duke përfshirë çrregullimet kardiovaskulare, diabetin dhe humbjen e muskujve, por deri më tani pak studime kishin hetuar lidhjen me duhanin.

Studiuesit e udhëhequr nga Siyu Dai, duke analizuar të dhënat gjenetike të pothuajse 500 mijë njerëzve të mbledhur në bazën e të dhënave të Biobank Britanik, tani kanë zbuluar se pirja e duhanit shkurton ndjeshëm telomeret e kromozomeve që gjenden në qelizat e bardha të gjakut, qeliza që janë pjesë e sistemit imunitar.Anëtarësohu në grupin e Infokus në Viber: GAZETA INFOKUS – VIBER – ANTARËSOHU

Dhe në grupin e Infokus në Facebook: GAZETA INFOKUS – FACEBOOK – ANTARËSOHU

Etiketa:
BKT Kosova, Sponsor krenar i Komitetit Olimpik të Kosovës, uron përzgjedhjen e Republikës së Kosovës si nikoqire e Lojërave Olimpike…

Të tjera