Lifestyle

Studim: Mosha e nënës kur ka lindur fëmijën e fundit, vendimtare për jetëgjatësinë e saj

Autori: Gazeta inFokus 10:50 | 27 November 2023

Askush nuk mund ta dijë me siguri se sa do të jetojë.

Por një studim i ri sugjeron se gjatësia e telomereve të leukociteve mund të ofrojë disa njohuri të dobishme për jetëgjatësinë e një gruaje dhe ofron prova më të qarta se mosha e nënës në lindjen e fëmijës së saj të fundit ndikon në gjatësinë e telomereve dhe shëndetin afatgjatë.

Siç raportohet në studimin e publikuar në Menopauza, kjo nuk është hera e parë që gjatësia e telomereve të qelizave të bardha të gjakut të një gruaje, lidhet me jetëgjatësinë e saj të vlerësuar. Telomeret janë duke përsëritur komplekset e proteinave të ADN-së që mbrojnë fundin e kromozomeve dhe janë vendimtare për ruajtjen e stabilitetit të gjeneve. Studimet e mëparshme kanë sugjeruar një lidhje midis gjatësisë së telomereve dhe sëmundjeve të ndryshme kronike si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti i tipit 2, disa sëmundje neurologjike dhe lloje të ndryshme kanceri.

-Advertisement-

Një studim më i vogël sugjeroi më parë se mosha e nënës në kohën e lindjes së fëmijës së saj të fundit ndikoi në gjatësinë e telomereve. Prandaj, ky studim i ri në shkallë të gjerë përfshiu më shumë se 1200 gra në menopauzë dhe në postmenopauzë të etnive të ndryshme dhe me prejardhje të ndryshme sociale dhe ekonomike nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqimit të SHBA-së, dhe, ndryshe nga puna e mëparshme, mori parasysh çështjet sociale dhe faktorët demografikë që lidhen me modelet e lindjes së fëmijëve dhe vendimet shëndetësore.

Duke vepruar kështu, ai konfirmoi se mosha e nënës në lindjen e fundit lidhet pozitivisht me gjatësinë e telomereve, që do të thotë se gratë që lindin fëmijën e tyre të fundit në një moshë më të madhe kanë më shumë gjasa të kenë telomere më të gjata, një biomarker i mbijetesës afatgjatë dhe jetëgjatësi. “Ky konstatim, megjithatë, ishte i kufizuar për gratë me një ose dy lindje ose që merrnin pilula kontraceptive”, thotë Dr. Stephanie Faubion, drejtore e Shoqatës së Menopauzës së Amerikës së Veriut.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Etiketa:
Vrasja e Lulzim Fejzullahut, vjen reagimi i parë nga ministrja Haxhiu

Të tjera