Shëndetësi

Shenjat e hershme se shëndeti juaj mendor është i dëmtuar

Autori: Gazeta inFokus 11:12 | 03 February 2020

Për shkak të stilit të jetesës stresuese, sfidave të përditshme dhe kujdesit të zvogëluar për veten dhe nevojat e tyre, shëndeti mendor i një individi mund të dëmtohet.

Secili person ka një energji, kurajë dhe forcë tjetër kur lindin stuhitë e jetës, por kur shfaqen vështirësi të caktuara, ato janë të zgjidhshme nëse përgjigjeni me kohë dhe nuk e lënë pas dore shëndetin tuaj.

Këtu janë disa shenja të hershme që tregojnë një problem të shëndetit mendor, transmeton KosovaPress:

-Advertisement-

-dëshira për të izoluar veten nga të tjerët dhe për të ndaluar të shijuar aktivitetet që më parë ke dashur

-gjumë më i shkurtër ose më i gjatë se zakonisht

-mbingrënia ose një oreks i ulur në mënyrë drastike

– mungesë energjie

– veset

– shprehje e pakontrolluar e emocioneve të pazakonta

– ngatërrim

– lëkundje të papritura të humorit

– demotivim dhe vështirësi në kryerjen e veprimtarive të përditshme

– problemet me përqendrimin ose kujtesën

– tepër vetë-kritikë dhe zemërim ndaj vetvetes dhe të tjerëve

– një ndjenjë e vazhdueshme e pakënaqësisë

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, është shumë e rëndësishme që të kërkoni ndihmë profesionale sa më shpejt që të jetë e mundur. Trajtimi varet nga gjendja mendore e secilit individ, kështu që në varësi të faktit nëse do të keni terapi kognitive të sjelljes ose ndonjë lloj tjetër trajtimi.

Është gjithashtu e rëndësishme të ndryshoni zakonet tuaja të jetës dhe kështu të ndihmoni veten dhe të përmirësoni shëndetin mendor. Ndryshoni dietën tuaj, pushoni më shumë, përpiquni të ndryshoni qëndrimin dhe këndin e vëzhgimit dhe angazhohuni në aktivitete që ju qetësojnë.

Një nga shkaqet kryesore të shëndetit mendor të dëmtuar është sigurisht shtypja e emocioneve. Hapni zemrën, tregoni të dashurit tuaj se si po ndiheni dhe shpëtojeni nga barrën e mendimeve negative dhe ndjenjave të pakëndshme.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
UNI-Universum International College rankohet me sukses në Times Higher Education Impact Rankings 2024

Të tjera