Auto&Tech

Raporti alarmon Francën: Urgjente, t’i jepet fund përdorimit të telefonave inteligjentë për fëmijët nën 13 vjeç

Autori: Gazeta inFokus 07:05 | 01 May 2024

Franca duhet të kufizojë përdorimin e telefonave inteligjentë dhe mediave sociale për fëmijët dhe adoleshentët, ka njoftuar një panel ekspertësh të punësuar nga Presidenti Emmanuel Macron, mes shqetësimeve në rritje për ndikimin e tyre negativ në mendjet e të rinjve.

Fëmijët nën moshën 11 vjeç duhet të ndalohen të kenë një telefon celular, ndërsa përdorimi i telefonave inteligjentë me akses në internet duhet të ndalohet për këdo nën moshën 13 vjeç , thekson raporti.

Aplikacionet e mediave sociale duhet të ndalohen për këdo nën 15 vjeç, shtojnë ekspertët në raportin e tyre dhe personat nën 15 vjeç duhet të kenë akses vetëm në platformat që konsiderohen “etike”. Deputetët duhet të ngarkohen të vendosin se cilat platforma mund të konsiderohen “etike”, tha ai.

-Advertisement-

Duke kërkuar të rrisë vlerësimet e tij të miratuara, Macron u zotua në janar të përgatisë legjislacion më të ashpër për të kufizuar kohën e ekranit të fëmijëve dhe përdorimin e mediave sociale. Përpjekjet e tij pasqyrojnë shqetësimin në rritje ndërkombëtarisht midis prindërve, psikologëve dhe politikëbërësve se teknologjitë e reja mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë për mendjet e të rinjve.Vitin e kaluar, shefi i shtabit federal i SHBA tha se mediat sociale mund të dëmtojnë thellësisht shëndetin mendor të të rinjve dhe u bëri thirrje kompanive të teknologjisë të mbrojnë fëmijët, të cilët janë në faza kritike të zhvillimit të trurit.

Paneli, i cili drejtohet nga neurologu Servant Mouton dhe profesori i psikiatrisë Amin Benjamin dhe përfshin gjithashtu ekspertë në arsim, ligj dhe teknologji, i dorëzoi gjetjet e tij Macronit sot.

Aktualisht nuk ka një afat kohor për hartimin e një projektligji të ri dhe është e paqartë se deri në çfarë mase Presidenti Macron do të ndjekë rekomandimet e ekspertëve.

Paneli vëren se çdo veprim i ardhshëm duhet të fokusohet në shtrëngimin e rregulloreve për kompanitë e teknologjisë.“Ata janë kryesisht përgjegjës,” theksoi Mouton gjatë një konference për shtyp. Raporti tregon gjithashtu se përdorimi i tepërt i një pajisjeje elektronike ka ndikim në gjumin e fëmijëve dhe është një faktor që çon në obezitet tek fëmijët, ndërsa rrjetet sociale mund të rrisin rrezikun e ankthit dhe depresionit.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Rakinica e Skenderajt bëhet me rrjet të ri elektrik

Të tjera