Shëndetësi

Pirja e duhanit një ndër shkaktarët e sëmundjeve mendore

Autori: Gazeta inFokus 13:03 | 09 September 2023

Pirja e duhanit rrit rrezikun e disa problemeve shëndetësore dhe të dhënat nga një studim i fundit sugjerojnë se njerëzit që pinë duhan janë në një rrezik shumë më të madh për të përfunduar në spital për shkak të sëmundjeve mendore.

Disa rezultate tregojnë se lënia e duhanit mund të ndihmojë në uljen e sëmundjeve të rënda mendore, shkruan MedicalNeës.

Një studim i publikuar në “Acta Psychiatrica Scandinavica Trusted Source” zbuloi se njerëzit që pinin duhan kishin 258 për qind më shumë gjasa të përjetonin shtrimin në spital në lidhje me skizofreninë, çrregullimin bipolar ose depresionin madhor.

Ndërkaq, lënia e duhanit mund të jetë një sfidë, shpesh duke kërkuar ndihmë nga profesionistët mjekësorë dhe nga familja dhe miqtë duke përfshirë mbështetjen nga këshilltarët të cilët mund të ofrojnë stërvitje dhe strategji për të ndihmuar me sfidat e lënies së duhanit.

Gjithashtu mjekët mund të ndihmojnë duke dhënë medikamente me recetë që ndihmojnë me disa efekte anësore të pakëndshme të lënies së duhanit.

Megjithatë, duke përdorur një plan dhe mbështetje të individualizuar, një person që pi duhan mund ta vendosë veten në një rrugë më të shëndetshme, fizikisht dhe mendërisht.Anëtarësohu në grupin e Infokus në Viber: GAZETA INFOKUS – VIBER – ANTARËSOHU

Dhe në grupin e Infokus në Facebook: GAZETA INFOKUS – FACEBOOK – ANTARËSOHU

MUAJI I RI. FITUESI TJETËR. SHPËRBLIMI I NJEJT 10.000 EURO CASH!!

Të tjera