Shëndetësi

Rreziku për trurin nga kërcitja e qafës

Autori: Gazeta inFokus 08:19 | 17 May 2024

Kërcitja e qafës është një veprim që njerëzit e kryejnë shpesh gjatë jetës së tyre. Ndonjëherë ky veprim vjen i përsëritur edhe në mënyrë të pavetëdijshme si shenjë çlirimi të muskujve dhe kockave nga lodhja.

Mjekët prej vitesh flasin kundër këtij procesi për shkak të dëmtimeve që mund t’i shkaktojnë shtyllës kurrizore. Megjithëse kohët e fundit ka edhe një tjetër arsye se përse kërcitja e qafës mund të kthehet në një rrezik për jetën.

Sa e rrezikshme mund të jetë kërcitja e qafës

-Advertisement-

Ekspertët thonë se ka një lidhje konkrete mes kërcitjes së vazhdueshme të qafës dhe goditjes në tru nga sëmundje si ishemia. Megjithëse mund të duket shumë e frikshme ky pohim, por mund të jetë i vërtetë në disa raste.

Forca e ushtruar gjatë kërcitjes së qafës mund të shkatërrojë venat e gjakut në atë zonë. Gjë që me shumë mundësi do të shkaktojë isheminë.

Sipas mjekëve neurologë këto raste janë ende në studim e sipër, por mund të jenë prezente për këdo. Kjo pasi në disa njerëz venat e gjakut mund të jenë pak me delikate se tek të tjerët gjë që i bën ato më të prirura për t’u shkatërruar kur kërcisni qafën.

Kështu që kjo taktikë pavarësisht kënaqësisë dhe çlirimit që mund t’ju japë nuk rekomandohet aspak nga mjekët. Rreziku më i lartë është sigurisht për personat që e kanë kthyer në një ves të përditshëm këtë veprim.

Sipas një studimi të vitit 2014 nga American Heart Association dhe American Stroke Association, edhe trajtimet profesionale të qafës kanë rrezik. Studimi tregon se edhe kërcitja e qafës nga mjekët mund të jetë e rrezikshme për pacientët.

Çfarë rekomandojnë mjekët

Sipas ekspertëve është e rëndësishme që çdo pacient të jetë i informuar edhe për këtë rrezik para se t’a kryejë këtë trajtim në spital. Për personat të cilët shfaqin shenja të një goditje në tru si dhimbje koke, marrje mendësh apo hasin turbullim të shikimit ky veprim nuk rekomandohet.

Në rast se përjetoni dhimbje qafe mundohuni ta relaksoni atë me lëvizje të lehta duke e rrotulluar qafën lehtësisht. Bëni masazh me duar apo kompresa të ngrohta në mënyrë që të çliroheni nga dhimbja dhe lodhja pa asnjë rrezik.

Mundohuni t’a evitoni sa më shumë këtë lëvizje rreth qafës tuaj. Në këtë mënyrë që të eleminoni rrezikun e goditjes dhe dëmtimit në tru.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Rakinica e Skenderajt bëhet me rrjet të ri elektrik

Të tjera