Shëndetësi

Përfitimet befasuese të gishtërinjve që rrudhen në ujë!

Autori: Gazeta inFokus 10:58 | 29 June 2022

Lëkura në majat e gishtave dhe këmbëve tona tkurret si kumbullat e thata kur i mbajmë për disa minuta në ujë. Ky ndryshim është i njohur, por edhe i habitshëm. Vetëm lëkura e gishtërinjve tanë rrudhet kur zhyteni në ujë, ndërsa në pjesët e tjera të trupit nuk ka asnjë ndryshim.

Kjo rrudhosje e lëkurës në majë të gishtave dhe këmbëve të shkaktuara nga uji ka pushtuar punën e shkencëtarëve për dekada. Shumica kanë qenë në mëdyshje se çfarë e shkakton, por së fundmi edhe pyetja se pse dhe për çfarë qëllimi mund të shërbejë, ka tërhequr vëmendjen e studiuesve. Megjithatë, ndoshta më intriguese është ajo që gishtat tanë të rrudhur mund të zbulojnë për shëndetin tonë.

Duhen rreth 3.5 minuta në ujë të ngrohtë 40C që majat e gishtave tuaj të fillojnë të rrudhen, ndërsa në temperatura më të ftohta prej rreth 20C mund të duhen deri në 10 minuta. Megjithatë, shumica e studimeve kanë zbuluar se duhen rreth 30 minuta kohë për të arritur rrudhat maksimale.

Zakonisht mendohej se rrudhosja e gishtave ishte një përgjigje pasive ku shtresat e sipërme të lëkurës, fryheshin ndërsa uji vërshonte në qeliza nëpërmjet një procesi të njohur si osmozë. Por që në vitin 1935, shkencëtarët kanë dyshuar se ky proces ka më shumë se kaq.

Përfitimet befasuese të gishtërinjve që rrudhen në

Mjekët që studionin pacientët me lëndime që kishin prerë nervin median – një nga nervat kryesorë që shkon nga krahu në dorë – zbuluan se gishtat e tyre nuk rrudheshin. Ndër rolet e tij të shumta, nervi mesatar ndihmon për të kontrolluar të ashtuquajturat aktivitete si djersitja dhe ngushtimi i enëve të gjakut. Zbulimi i tyre sugjeroi që rrudhat e majave të gishtave të shkaktuara nga uji kontrolloheshin në fakt nga sistemi nervor.

Në vitin 2003, neurologët Einar Ëilder-Smith dhe Adeline Choë, të cilët punonin në Spitalin Universitar Kombëtar në Singapor në atë kohë, matën qarkullimin e gjakut në duart e disa vullnetarëve teksa i njomnin në ujë. Ata zbuluan se ndërsa lëkura në majat e gishtave të vullnetarëve filloi të rrudhej, kishte një rënie të konsiderueshme të rrjedhjes së gjakut në gishta.

Por nëse rrudhat kontrollohen nga nervat tanë, kjo do të thotë se trupat tanë po reagojnë në mënyrë aktive ndaj qëndrimit në ujë. Kjo do të thotë se po ndodh për një arsye dhe kjo mund të ketë një avantazh.

Rrudhosja e lëkurës në ujë mund të zbulojë informacione kyçe për shëndetin tonë në mënyra befasuese. Rrudhat duan më shumë kohë të formohen te njerëzit me sëmundje të lëkurës si psoriasis dhe vitiligo, për shembull. Pacientët që vuajnë nga diabeti i tipit 2 gjithashtu tregojnë ndonjëherë ulje të dukshme të niveleve të rrudhave të lëkurës kur duart e tyre qëndrojnë në ujë. Në mënyrë të ngjashme, zvogëlimi i rrudhave është parë te njerëzit që kanë pasur probleme me zemrën.

Rrudhat josimetrike të gishtërinjve – ku njëra dorë rrudhet më pak se tjetra pavarësisht kohës së njëjtë të zhytjes – mendohet si një shenjë e hershme e sëmundjes së Parkinsonit, pasi tregon se sistemi nervor nuk funksionon siç duhet në njërën anë të trupit.

Të tjera