Auto&Tech

Mos u habisni kur një ditë të bëheni milionerë krejt papritur/ Përmbytjet në Gjermani morën me vete dhe dëmtuan mbi 50 milionë euro

Autori: Gazeta inFokus 13:58 | 02 September 2021

Përmbytjet e disa javëve më parë në Gjermani, përveçse shkaktuan mbi 180 viktima, lanë pas edhe dëme të shumta materiale. Një ndër to ishte edhe shkatërrimi i më shumë se 50 milionë euro “cash”.

Banka Qendrore e Gjermanisë tha sot se individët dhe bankat kanë dorëzuar kartëmonedha që ishin njomur nga përmbytjet dhe shpesh të ndotura me naftë, ujëra të zeza ose baltë. Paratë e dëmtuara thahen, përpunohen dhe pastaj shkatërrohen në një qendër në Mainz, që analizon paratë e falsifikuara dhe të dëmtuara, dhe pronarët e saj kthehen pa pagesë.

Banka tha se qendra zakonisht merr fatura të dëmtuara në vlerë prej 40 milion euro në vit.

Këtë vit, ajo mori kartëmonedha me vlerë 51 milionë euro nga zonat e goditura nga përmbytjet në Gjermaninë Perëndimore në muajin korrik. Tharja dhe përpunimi duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur. Përdorimi i tharëseve me rrotullime mundëson përpunim më të shpejtë. Normalisht, kartëmonedhat përpunohen me dorë para se të thahen. “Me masën e paraqitjeve, kjo është aktualisht e pamundur.

Për këtë arsye, tharëset e rrobave u blenë në një kohë të shkurtër në mënyrë që të ishin në gjendje të thanin kartëmonedhat në këtë situatë të veçantë“- shpjegoi Beermann në Mainz. Ndërkohë m♪7sohet s emjaft familje kanë humbur kursimet që mbanin në shtëpi të cilat ua ka marrë uji.

Të tjera