Lifestyle

Ja sa herë duhen larë shishet e ujit që mos të rrezikoheni nga sëmundjet

Autori: Gazeta inFokus 08:12 | 21 February 2024

Ndoshta disa njerëz janë ndërgjegjësuar rreth mos përdorimit të shisheve plastike dhe kanë vendosur që për të mirën e planetit tonë mos ti përdorin më.

Në vendin e tyre kanë marrë shishe në formën e termoseve që mbajnë dhe ujin të freskët për shumë kohë por gjithashtu mund të rimbushen disa herë, për një përdorim të gjatë.Por sipas profesorit të biologjisë në Universitetin William Paterson, Miryam Z. Wahrman dhe autor i librit “Hand”: Ne mbijetojmë në një botë të mbushur me mikrobe, këto mikrobe mund të kontaminojnë ujin në shishet tona të ripërdorshme, veçanërisht nëse e lëmë kapakun hapur kur ne nuk jemi duke pirë nga ajo.

Sapo të merrni atë gllënjkë të parë, “uji i mbetur në shishe do të ketë gjurmët ose mikrobet që ishin në buzët dhe në gojën tuaj”, thotë Wahrman.

-Advertisement-

“Mund të ketë edhe grimca të ushqimit në ujë nëse keni ngrënë dhe pirë.”

Cili është rreziku i mos larjes së shisheve të ujit rregullisht?

“Shishet e ujit të ndotura mund të transmetojnë shumë gjëra që ju mund të merrni nga kontaktet rastësore me një person tjetër,” thotë Wahrman. Kjo përfshin ftohjet dhe gripin dhe gjithashtu shumë infeksione të tjera më pak të zakonshme, madje edhe të rralla.

“Kjo nuk do të thotë që çdo embrion që hasni do t’ju bëjë të sëmureni, sepse ne kemi imunitet dhe barriera të tjera ndaj mikrobeve, si p.sh. acidet tona të stomakut, të cilat i mbysin mikrobet. Por, duke u ekspozuar në mënyrë të panevojshme për mikrobet e panjohur mund të rrisni rrezikun e sëmundjes “, shpjegon Wahrman.

Pra, sa shpesh duhet të lani shishen tuaj të ujit? Të paktën një herë, çdo ditë, thotë Wahrman. Në fund të ditës, lajeni me sapun dhe ujë.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI

Të tjera