Lifestyle

Ja cili është kuptimi i gruas me sytë e lidhur në sistemin e drejtësisë

Autori: Gazeta inFokus 11:43 | 08 December 2023

Zonja Drejtësi është një simbol i drejtësisë së paanshme, i zakonshëm në hapësirat vendimmarrëse në të gjithë botën në shoqërinë bashkëkohore, por me rrënjë që shkojnë shumë prapa në histori.

E modeluar sipas perëndeshave greke dhe romake, Zonja Drejtësi shpesh përshkruhet si një grua, me sy të lidhur, duke mbajtur një sërë peshoresh.

Paraardhësi i saj grek, Themis, ishte perëndeshë e ligjit dhe rendit hyjnor dhe thuhet se ishte një nga këshilltarët e afërt të Zeusit (figura qendrore e perëndive greke).

-Advertisement-

Justitia, paraardhësja romake e Lady Justice, thuhej se ishte perëndeshë e virtytit të drejtësisë. Këto themele historike (rendi dhe ligji hyjnor, virtyti i drejtësisë) informojnë paraqitjen e Zonjës Drejtësi në përsëritjet aktuale: me sy të lidhur, për të treguar se drejtësia duhet të jetë e paanshme; të armatosur me një rrotull ose një shpatë, për të përfaqësuar zbatimin e ligjit ose të drejtësisë; dhe mbajtja e një grupi të ekuilibruar peshoresh, për të treguar se qëllimi i drejtësisë është të zgjidhë afatet dhe dënimet siç trajton më së miri çdo dukuri të padrejtësisë.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Etiketa:
BKT Kosova vlerësohet për herë të tretë "Banka e Vitit 2023 në Kosovë" nga The Banker

Të tjera