Lifestyle

Habisin shkencëtarët: Tatuazhet mund të funksionojnë si vaksinat

Autori: Gazeta inFokus 11:15 | 27 March 2023

Shkencëtarët nuk janë ende të sigurt nëse marrëdhënia e mësipërme midis qelizave makrofag dhe tatuazheve ka pasoja shëndetësore. Një studim i publikuar vitin e kaluar zbuloi se pigmenti i tatuazheve mund të ndryshojë proteinat që ato bëjnë dhe sinjalet që ato dërgojnë në qelizat e tjera.

Për të kuptuar disa nga efektet imune të tatuazheve, Christopher Lynn, një antropolog në Universitetin e Alabamës, ka studiuar njerëzit me bojë të madhe në pjesë të ndryshme të botës. Ai dhe kolegët e tij zbuluan se njerëzit që bëjnë tatuazhe shpesh duket se kanë nivele më të larta të disa molekulave imune, duke përfshirë antitrupat.

Ndoshta, tatuazhet e shpeshta i japin sistemit imunitar një stërvitje të rregullt dhe me intensitet të ulët që mban në formë funksionet imune të trupit. Është e mundur që njerëzit me nivele të natyrshme të imunitetit të priren të bëjnë shumë tatuazhe, pikërisht sepse kanë më pak gjasa të kenë reagime të këqija.

Pavarësisht nëse vetë tatuazhet rritin imunitetin , ato mund të frymëzojnë teknologjinë që në fakt e bën këtë.

Shumica e vaksinave që kemi në dispozicion injektohen thellë nën lëkurë, në muskuj që nuk janë të pajisur mirë me qeliza imune. Procesi kërkon kohë dhe doza mjaft të mëdha për të vazhduar me të vërtetë.

Lëkura, nga ana tjetër, është një vend i tmerrshëm për të administruar vaksinat. Qelizat janë tashmë aty dhe reagimi i tyre, siç e pamë më lart, është i menjëhershëm.

Etiketa:
Shumë pak ditë deri në fundin e muajit Prill: Çka ka rëndësi kjo kaq shumë?

Të tjera