Lajme

Gjykimi ndaj Salih Mustafës në Hagë, dëshmitarja e mbrojtur flet për një viktimë të varrosur në mal

Autori: Gazeta inFokus 17:14 | 17 November 2021

Dëshmitarja e Zyrës së Prokurorit të Specializuar(ZPS) e cila po dëgjohet në gjykimin ndaj ish-pjesëtarit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), Salih Mustafa, ka thënë se ka marrë pjesë në zhvarrimin e një personi në fshatin Zllashë.

Dëshmitarja është e mbrojtur dhe nuk është bërë i ditur roli i saj në ngjarjen për të cilën thotë të ketë qenë pjesë e saj.

Dëgjimi i dëshmitares ka filluar me seancë të mbyllur ndërsa më vonë në seancë publike prokurorja ka kërkuar nga dëshmitarja që të përshkruajë një zonë në Zllashë ku ajo kishte thënë se ishte e varrosur një viktimë.

“Vendi ku kemi shkuar ka qenë një mal jo shumë i shpeshtë, diku në thellësi të fshatit është ndalë traktori dhe aty kemi zbrit, aty kam takuar edhe persona të tjerë dhe babai i viktimës thotë këtu është trupi i tij dhe këtu duhet ta marrim”, ka thënë dëshmitarja e mbrojtur.

Prokurorja i ka prezantuar disa fotografi dëshmitares, ato nuk u bënë publike.

Dëshmitarja e cila mban kodin W04676 ka thënë se ato tregojnë vend-identifikimin e varrezës dhe procesin e hapjes së varrit.

“Kjo fotografi është bërë në fillim të procesit kur kemi shkuar atje dhe na u ka thënë që këtu supozohet që është vendvarrimi i viktimës… Kjo fotografi e përshkruan vendvarrimin por e marrë nga krahu i djathtë dhe sidomos këto dy degët që kanë qenë përmbi, do të thotë një fotografi e marrë prej anës së djathtë… Është lehtë e identifikuar thellësia e varrit, nuk mund të jetë më shumë se 20 centimetra kjo thellësi, është lehtë e identifikueshme për shkak të ndriçimit që e ka, dielli që i bie direkt dhe ajo thellësia e një varreze që nuk është si çdo varr tjetër kur të hapet në rrethana normale”, ka thënë dëshmitarja e ZPS-së.

Sipas dëshmitares, viktima ka qenë i mbuluar me një batanije ngjyrë të kaltër të mbyllur.

Gjatë dëshmisë së saj, ajo ka thënë se pranë trupit të cilin sipas saj e kanë zhvarrosur ka qenë edhe një tjetër trup i varrosur, por nuk e kanë hapur atë varr.

“Në momentin kur është identifikuar komplet viktima kanë kërkuar që të mos vazhdohet tutje, sepse është edhe një person tjetër i varrosur afër tij… Një diskutim që është zhvilluar në mesin e personave që e bënin zhvarrimin sipas fotos po dua t’ju orientoj në foto, ishte nga ana e djathtë sepse pjesa e mbetur e qebes ka qenë ende përfundi dheu. Qeben nuk kemi mundur komplet me heq sepse ka qenë nën dhe. Ka qenë insistimi i të tjerëve që të mos groposet më shumë anash sepse ekziston edhe një trup tjetër”, ka thënë dëshmitarja e mbrojtur.

Ajo ka thënë se trupi tjetër ka qenë në anën e djathtë të varrit të cilin e kanë hapur dhe se nuk e di se çka ka ndodhur me të.

“Nuk është zhvarrosë atë ditë, por më vonë çka ka ndodhur nuk e di sepse ishte e panjohur, nuk e dinim kush është”, ka thënë dëshmitarja.

Fotografitë e prezantuara nga prokurorja, dëshmitarja ka thënë se tregojnë edhe procesin e identifikimit të viktimës.

“Është një vrimë por për të cilën askush nuk mundet ta konstatojë se nga çka është kjo vrimë, por është kështu gjendja e trupit të viktimës… Një vrimë e cila është parë dhe e cila është markuar si e çuditshme në trupin e një kufome, mirëpo për shkak që trupi i kufomës ka qenë në procesin e dekompozimit është bukur vështirë me identifikuar se çka vërtetë kjo vrimë tregon”, ka thënë dëshmitarja e mbrojtur.

Sipas dëshmitares, kufoma është tërhequr nga Zllashi për t’u varrosur, por nuk ka treguar se në cilin vend.

Dëshmitarja ka thënë se dheun e kanë lënë ashtu siç ka qenë ndërsa kufoma tjetër sipas saj ka mbetur aty.

Pas pyetjeve të prokurorisë, dëshmitarja e mbrojtur W04676 i është përgjigjur pyetjeve të mbrojtëses së viktimave, Anni Pues.

Ajo e ka pyetur atë nëse dy degë pranë atij varri për të cilin ka folur dëshmitarja, kishin ndonjë kuptim.

“Për këto dy degë të premë, të vendosura njëra mbi tjetrën e kanë kuptimin e identifikimit dhe në asnjë formë dhe në asnjë rrethanë nuk e kanë kuptimin e fshehjes apo mbulimit të një varri, sepse ka forma dhe mënyra të tjera qysh fshihen gjurmët dhe mbulohet një varr për të mos u identifikuar, por këto dy degë e kishin kuptimin e identifikimit të kësaj varreze”, ka thënë dëshmitarja.

Tutje, ajo ka folur për procese të varrimit.

“Në rrethana të jashtëzakonshme dhe kur nuk ke kohë dhe duhet shpejt e shpejtë të kryhet një proces i varrimit, atëherë e hap një varr sa për ta mbuluar, por pa asnjë proces dhe asnjë mbulesë tjetër siç ka ndodh me varreza gjithandej gjatë kohës së luftës në Kosovë. Në një rast të tillë, kjo është përshtypja ime, nuk është konstatim, por është një përshtypja ime në të cilën jam bazuar tërë kohën, edhe sot, është që varrimi është kryer nga dikush dhe kufoma është mbështjellë që mos ta lënë mbi dhe e kanë fut nën dhe në atë thellësinë e cekët qysh e thash më herët, se nuk i ka as gjysmë metër thellësia e varrit. Zakonisht një varr në rrethana normale është identifikues për meshkuj dhe për femra, për meshkuj është, varësisht prej gjatësisë, thellësia e varrit është deri në këtë pjesën këtu, ndërsa për femra thellësia për varrit është deri këtu, është bestytni që i takojnë një ceremonia të varrimit, të gjitha varrezat në të cilat unë kam marrë pjesë, qoftë si… (përmbajtje e redaktuar)”, ka thënë ajo.

Ndërsa pyetjet e avokatit mbrojtës të Mustafës kanë filluar me seancë të mbyllur.

Në gjykimin ndaj Mustafës deri tani janë dëgjuar gjashtë dëshmitarë, të gjithë të mbrojtur, identiteti i të cilëve nuk është bërë i ditur për publikun.

Gjykimi ka filluar më 15 shtator 2021 dhe është i pari në Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë, e Salih Mustafa është i arrestuari i parë nga Specialja.

Aktakuza ndaj Mustafës është konfirmuar më 12 qershor 2020, ndërsa ai u arrestua më 24 shtator të vitit të kaluar, me pretendimin për krime lufte.

Ai po qëndron në qendrën e paraburgimit në Hagë ndërsa në deklarimin e tij para trupit gjykues është deklaruar i pafajshëm.

Të tjera