Lifestyle

Ekspertët tregojnë kur është më mirë larja e dhëmbëve

Autori: Gazeta inFokus 11:11 | 06 December 2022

Larja e dhëmbëve është thelbësore për higjienën orale dhe duhet bërë të paktën dy herë në ditë, por shumica e njerëzve e neglizhojnë atë, veçanërisht nëse zgjohen në mëngjes dhe do të hanë mëngjes .
Kështu, lind një pyetje vendimtare për shëndetin e dhëmbëve. Është më mirë të lahet para mëngjesit apo pas?

Së pari, Dr. Carlos Gonzalez-Cabezas vëren se shumica e njerëzve konsumojnë karbohidrate me sheqer në mëngjes , të tilla si bukë dhe drithëra. Megjithatë, këto ushqime përmbajnë karbohidrate të fermentueshme me të cilat bakteret duan të ushqehen . Kështu, goja mund të mbushet me baktere që mund të shumohen dhe, përveç erës së keqe, të lëshojnë acide që mund të heqin smaltin mbrojtës të dhëmbëve, duke i bërë ata më të ndjeshëm ndaj prishjes së dhëmbëve.

Kështu që Carlos Gonzalez-Cabezas dhe Dr. de Aguiar Ribeiro sugjeron larjen e dhëmbëve para mëngjesit si zgjidhje në këtë rast , për të mbrojtur më mirë gojën.

Në të njëjtën kohë, ata theksojnë se larja para se të konsumoni ushqim ose pije ndihmon në prodhimin e pështymës , e cila mbron dhëmbët nga bakteret. Në fakt, ai përmban bikarbonate që ndihmojnë në neutralizimin e aciditetit në gojë.

Larja pas mëngjesit

Dy mjekët e mësipërm përmendën se mund të rekomandojnë larjen e dhëmbëve para mëngjesit, por në rast se një person nuk dëshiron ose nuk mundet, është ende e mundur të mbrojë në mënyrë efektive higjienën orale.

” Realiteti është se shumica e njerëzve nuk i lajnë dhëmbët aq mirë kur zgjohen ,” tha Carlos Gonzalez-Cabezas, duke shtuar se kjo do të thotë se bakteret mbeten, kështu që mund të shkaktojnë dëme.

Kështu, njeriu mund të lajë dhëmbët pas mëngjesit , por duhet të presë rreth 30 minuta për të kaluar , pasi nëse pasta e dhëmbëve përzihet me elementë që përmbajnë pije – për shembull kafeja – mund të dëmtojë dhëmbët , në vend që të përfitojë.

Në fakt, nëse dikush ha mëngjesin e tij shpejt ose nuk konsumon sasi të mëdha, atëherë zvogëlon edhe më shumë mundësinë e dëmtimit të dhëmbëve, sepse nuk do të ketë larë.

Në fund të fundit, çfarë është më mirë

Dr. de Aguiar Ribeiro shprehet se ” nuk ka konsensus në literaturë ” dhe se secili duhet të zgjedhë atë që i shërben rutinës së tij të përditshme, pasi si në rastin e parë ashtu edhe në rastin e dytë, ata ende mund të mbrojnë në mënyrë efektive dhëmbët e tyre.

Gjithashtu, Dr. Quinonez thotë se ” nuk ka asnjë provë se cila metodë është më e mirë, kështu që të gjitha argumentet janë kryesisht teorike “. Kështu ai shtoi sa vijon:

“Pyetja më e rëndësishme për t’i bërë vetes është kjo: Cili zakon i larjes do të më bëjë më të prirur për të larë dhëmbët vazhdimisht? Pasi të merrni përgjigjen tuaj, zbatojeni atë në rutinën tuaj dhe përmbajuni asaj.”

Ambasadori amerikan Hovenier vizitë në Devolli Corporation, lavdëron sukseset e Comoditas

Të tjera