Fun & Video

Duke jetuar me njeriun, macet kanë mësuar 276 shprehje fytyre

Autori: Gazeta inFokus 13:48 | 06 November 2023

Në një studim të botuar në revistën “Behavioral Processes”, muajin e kaluar, dy shkencëtarë amerikanë regjistruan 276 shprehje të ndryshme të fytyrës tek macet që komunikonin me njëra-tjetrën.

“Hulumtimi ynë tregon se komunikimi me macet është më kompleks sesa mendohej më parë”, tha ajo.

Bashkë-autorja e studimit Brittany Florkiewicz, një psikologe evolucionare në Kolegjin Lyon në Arkansas, shtoi se gjetjet e tyre sugjerojnë se zbutja njerëzore kishte një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e komunikimit të fytyrës.

-Advertisement-

Florkiewicz shpjegoi se macet e zbutura priren të jenë më tolerante shoqërore sesa macet e egra, sepse ato jetojnë në afërsi me njerëzit, kështu që studiuesit prisnin të shihnin shprehje si në kontekste pozitive ashtu edhe në ato negative. Por ata u befasuan kur panë “276 shprehje fytyre të dallueshme morfologjikisht”.

Sipas Florkiewicz dhe autores kryesore të studimit Lauren Scott, një studente e mjekësisë në “Universitetin e Kansas”, me një interes personal për macet, zbutja i lejon macet të ndërveprojnë më aktivisht me njerëzit, kështu që ata mendonin se macet do të ishin më ekspresive.

Për të mbledhur të dhënat, 53 mace u filmuan në një kafene macesh në Los Anxhelos.

Për të mbledhur të dhënat, Scott filmoi 53 mace në një kafene lokale ndërsa të dy ishin në UCLA, midis gushtit 2021 dhe qershorit 2022.

Nga 194 minuta incizim video, ajo regjistroi 186 ndërveprime mes maceve. Këto ishin mace shtëpiake të rritura me flokë të shkurtër të të dy gjinive, të gjitha të sterilizuara.

Të dy studiuesit vlerësuan ndryshimet në shprehjen e fytyrës duke përdorur një sistem kodimi të zhvilluar posaçërisht për macet të quajtur “Sistemi i Kodimit të Veprimit të Fytyrës Cat”, si dhe numrin dhe llojet e lëvizjeve të muskujve të fytyrës.

Lëvizjet e muskujve të lidhura me proceset biologjike si frymëmarrja dhe gogëzimi nuk u përfshinë në studim.

Megjithëse Florkiewicz dhe Scott nuk ishin në gjendje të përcaktonin kuptimin e çdo shprehjeje të koduar, ata zbuluan se 45.7% e shprehjeve të koduara ishin miqësore dhe 37% ishin agresive. 45.7% e shprehjeve të koduara ishin miqësore dhe 37% ishin agresive.

Për shembull, në një shprehje miqësore, veshët dhe mustaqet shtyhen përpara dhe sytë mbyllen, ndërsa te një mace agresive bebëzat ngushtohen, veshët kthehen poshtë dhe mbrapa dhe buzën lëpihet me gjuhë.”Ne shpresojmë të zgjerojmë kampionin tonë për të përfshirë macet që jetojnë në vende të tjera, në familje me shumë mace, në tufa në natyrë, etj. Një qëllim tjetër për të ardhmen është kryerja e një studimi të veçantë për të përcaktuar se çfarë tjetër shprehjet e shkruara do të thotë”, thotë Florkiewicz.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Etiketa:
Studio MASTER në UNI, Merr Diplomë dhe lejeqëndrim t’përhershëm në GJERMANI

Të tjera