Fokus

“Bossat e tenderëve”, familjarët e ministrit të Kurtit të dënuar nga Gjykata vazhdojnë të shpërblehen me kontrata të majme

Autori: Gazeta inFokus 16:38 | 28 December 2022

Ani pse në krye të Prizrenit është Shaqir Totaj nga Partia Demokratike e Kosovës si duket as kjo komunë nuk po shpëton nga dhënia e tenderëve për familjarët e ministrave të qeverisë Kurti.

Komuna e Prizrenit e ka shpërblyer me tenderë në vlerë prej 76 mijë e 185 euro, kompaninë “MEB L.L.C” që është në pronësi të Anil Damkës dhe Shefqet Damkës si i autorizuar i kompanisë, tashmë emra të njohur për skandalet me tenderë dhe të dënuar edhe nga Gjykata.

Familjarët e ministrit të Zhvillimit Rajonal, Fikrim Damkës, po vazhdojnë të marrin tenderë pavarësisht  se kompania e tyre kishte qenë në listë të zezë të  Organit Shqyrtues të Prokurimit dhe vetë drejtuesi i saj, Anil Damka dhe i autorizuari i saj, Shefqet Damka, ishin arrestuar nën dyshimin për “falsifikim i dokumenteve” dhe “keqpërdorimi dhe mashtrimi në prokurim publik”.

-Advertisement-

Gazeta Infokus ka siguruar dokumentin me të cilin Komuna e Prizrenit pas rishqyrtimit nga 4 operatorë ekonomikë zgjedh grupin e OE, “MEB  L.L.C” në pronësi të Anil Damkës dhe “SAS   SH.P.K”.

Këto dy kompani pas fitimit të këtij tenderi pritet të bëjnë sigurimin fizik të objekteve të shëndetësisë primare në komunën e Prizrenit.

 

Mirëpo kjo nuk është hera e parë që familjarët e Ministrit Damka shpërblehen me tenderë. Gazeta Infokus kishte raportuar me në qershor të vitit 2022 se Anil e Shefqet Damka ishin shpërblyer me tenderë edhe nga Albin Kurti.

LEXO EDHE: Si “vaji në tepsi” po shkojnë edhe tenderët për kompaninë e familjarëve të ministrit Fikrim Damka

 

Sipas dokumenteve që kishte siguruar Gazeta Infokus, kompania “MEB” L.L.C, me drejtor Anil Damka, ka përfituar edhe dy tenderë në vlerë mbi 63 mijë euro. Familjarët e ministrit Damka u shpërblyen nga Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve e drejtuar nga ministri, Hekuran Murati dhe një tjetër nga Komuna e Graçanicës e udhëhequr nga kryetarja, Ljiljana Subaric.

Kjo kontratë në mes të operatorit dhe MFPT-së u nënshkrua me datën 4 prill të vitit 2022, pavarësisht se në këtë kohë Anil e Shefçet Damka tashmë ishin të dënuar nga Gjykata Themelore në Prizren e që bie ndesh me kriteret e përzgjedhjes së operatorëve ekonomikë në prokurimin publik.

Kontrata tjetër që kjo kompani në krye me të afërmit e ministrit Damka arriti të nënshkruajë është në vlerë 32.640,00 euro.

“MEB” L.L.C”, fitoi edhe tenderin e Komunës së Graçanicës për “Shërbimet e sigurimit fizik për objektet komunale’.

Ndërsa me 28 prill, Damka e ka fituar edhe një tender prej mbi 30 mijë eurove, për sigurimin fizik të objektit të Fondit të Sigurimit Shëndetësor.

Si u arrestuan familjarët e ministrit Damka, si u futën në listën e zezë e po vazhdojnë të marrin tenderë?

Me 12 maj krimet ekonomike të policisë së Kosovës kishin arrestuar, Anil Damkën e Shefqet Damkën të dyshuar për veprat penale “falsifikim i dokumenteve” dhe “keqpërdorimi dhe mashtrimi në prokurim publik”.
Sipas policisë gjatë vitit 2021 pronari dhe i autorizuari i një biznesi kanë përfituar tender nga Institucionet e Republikës së Kosovës pa i plotësuar kriteret.

“Lidhur me rastin pas veprimeve hetimore është vërtetuar se të dyshuarit kanë paraqitur si referenca në dosjet e tenderëve në vitin 2021, referenca të cilat nuk i kanë fare të deklaruar qarkullimin në Administratën Tatimore të Kosovës dhe qarkullimin Bankar të Falsifikuar në një bankë, vlera e tenderëve të fituar sillet rreth 100,000.00 euro (një qind mijë euro)”, njofton Policia.

Ata fillimisht u ndaluan për 48 orë, ndërkohë që Prokuroria kishte kërkuar 30 ditë paraburgim ndaj tyre. Mirëpo Gjykata Themelore e Prishtinës kishte urdhëruar lirimin e tyre.  Themelorja e ka refuzuar kërkesën për paraburgim të Prokurorisë, dhe ka obliguar Drejtorinë për hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsionit që “të lirohen menjëherë me datë 13.05.2022” të pandehurit Anil dhe Shefçet Damka, shkruante në vendimin e Gjykatës.

Kompania “MEB” L.L.C dhe i autorizuari i kompanisë Shefçet Damka (SH.D.) janë dënuar sipas Aktgjykimit P.Nr.289/2019 të datës 18.02.2020 (Nr.lëndës: 2018:046216) për veprën penale “Falsifikim i Dokumentit”.

DOKUMENT

Anil Damka (A.D.) pronar i kompanisë dhe Sefçet Damka (S.D.) si i autorizuar i kompanisë (Drejtor) sipas Autorizimit të lëshuar me datë 26.03.2021 janë dënuar sipas Aktgjykimit Nr.649/2017 të datës 27.02.2018 për veprën penale “Kanosje”.

DOKUMENT

Po ashtu, Shefçet Damka (SH.D.) i autorizuar i kompanisë është dënuar sipas Aktgjykimit Nr.210/19 të datës 16.11.2021 (Nr.Lëndës: 2019:076135) për veprën penale “Vjedhja e Shërbimeve”.
Përsëri, Shefçet Damka (SH.D.) i autorizuar i kompanisë është dënuar sipas Aktgjykimit Nr.566/21 të datës 24.09.2021 (Nr.Lëndës: 2021:098827) për veprën penale “Shmangie nga tatimi”.

/Gazeta Infokus/

 

 

 

 

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Afati i fundit për regjistrime në programin MSc. Data Science & Analytics në UNI – Universum International College – Powered…

Të tjera