Auto&Tech

​Jeep feston 80-vjetorin e lindjes

Autori: Gazeta inFokus 07:40 | 21 June 2021

Brendi Jeep ekziston që nga viti 1941 dhe filloi të prodhohej në industrinë ushtarake.

Willys Overland regjistroi kompaninë po atë vit, kështu që ata kanë qenë duke argëtuar klientët e tyre për 80 vjet.

Megjithëse Shtetet e Bashkuara ende nuk ishin në luftë në mes të vitit 1941, Lufta e Dytë Botërore kishte vazhduar për gati dy vjet dhe ushtria po përgatitej për konfliktet e pashmangshme që do të pasonin.

Në vitin 1940, Willys-Overland Co. paraqiti projektin e një automjeti të lehtë ushtarak jashtë rrugës që më vonë do të fitonte tenderin.

Ushtria i kërkoi prodhuesit, ndër të tjera, që automjeti të drejtohej në të 4 rrotat, ndërsa boshti i rrotave duhet të ishte më pak se 190.5 cm, dhe pesha nën 590 kg.

Përveç kësaj, SUV ushtarake duhej të kishte një xham të sheshtë, i cili mund të paloset dhe të vendoset në kapuç nëse është e nevojshme.

Nga 135 prodhuesit e ftuar për të marrë pjesë në tender, vetëm tre u përgjigjën: Willys-Overland, American Bantam dhe Ford. Në fund, Willys MB fitoi.

Deri në fund të luftës, u prodhuan gjithsej 647.925 kopje të këtij automjeti, dhe shumë kompani, përfshirë Ford, morën pjesë në prodhim.

Pas përfundimit të luftës, Willys gjithashtu iu dha varianti i saj civil, CJ-2A, i cili ndikoi në modelimin e modelit modern Jeep Wrangler.

Të tjera