Lifestyle

Zbuloni përmes thonjve nëse e keni kaluar Covidin

Autori: Gazeta inFokus 12:45 | 18 June 2021

Thonjtë COVID po hetohen si një efekt i mundshëm anësor i sëmundjes, me një tregues të qartë që është një ‘vijë e qartë’ në shtratin e thonjve, siç u vu re së pari nga epidemiologu britanik Tim Spector, i cili ishte gjithashtu i angazhuar me simptomat e Covidit.

Ky efekt anësor Covid është i njohur mjekësish si linjat e Beau

Tashmë njerëzit janë të vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat e zakonshme të koronavirusit dhe efektet e tij shkatërruese në trupin e njeriut.

Sidoqoftë, ka shumë gjëra që nuk dihen për Covid-19 përfshirë simptomat e pazakonta që ndodhin tek njerëzit që infektohen nga virusi.

Disa nga këto shenja mund të shfaqen edhe pas shërimit që kalojnë pa u vënë re.

A e dini se simptomat mund të shfaqen edhe në thonjtë pasi jeni rikuperuar nga Covid-19?

Thonjtë COVID po hetohen si një efekt i mundshëm anësor i sëmundjes, me një tregues të qartë që është një ‘vijë e qartë’ në shtratin e thonjve, siç u vu re së pari nga epidemiologu britanik Tim Spector, i cili ishte gjithashtu i angazhuar me simptomat e Covidit. Ky efekt anësor Covid është i njohur mjekësish si linjat e Beau. Ndërsa lidhja midis linjave Beau dhe Covid-19 nuk është ende e qartë, ekspertët mendojnë se stresi akut ose sëmundja mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin tuaj, i cili mund të çojë në thonjtë Covid.
SHENJAT E THONJVE COVID MUND TË SHFAQEN KËSHTU

Sipas studimeve, thonjtë Covid mund të shfaqen pas disa javësh ose muajsh pas luftimit të virusit. Mund të shfaqet edhe në gishtat e këmbëve. Këto vija të cilat zakonisht kanë ngjyrë të bardhë janë simptoma më e zakonshme e këtij efekti anësor. Linjat e Beau gjithashtu mund të marrin formën e kreshtave, brazdave ose dhëmbëzimeve. Ndërsa shumë të mbijetuar të koronavirusit kanë raportuar këtë efekt anësor të çuditshëm, ekspertët besojnë se mund të mos prekë çdo pacient me Covid. Në disa pacientë, mund të mos jetë aq e qartë sa të vërehet.
ÇFARË E SHKAKTON KËTË SIMPTOMË?

Sipas raporteve, linjat e Beau mund të ndodhin për shkak të stresit fizik në trup, të tilla si një infeksion, kequshqyerje ose efekte anësore të ilaçeve të tilla si ilaçet e kimioterapisë. Shumica e ekspertëve besojnë se nuk është asgjë për tu shqetësuar pasi është e vetmja shenjë që trupi është shëruar nga sëmundja. Sidoqoftë, nëse i vëreni këto simptoma dhe ende jeni në dyshim, këshillohuni me mjekun tuaj për t’u siguruar.

Të tjera