Lajme

Valchev: BE-në synon paqe

Autori: Gazeta inFokus 16:27 | 09 May 2024

Objektivi kryesor i Bashkimit Evropian është që të gjithë në territorin e tij të jetojnë në paqe, tha të enjten drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Bullgare të Lajmeve (BTA) Kiril Valchev në hapjen e një konference rajonale të serisë “Evropa në Ballkan: Një e ardhme e përbashkët” në BTA.

Objektivi kryesor i Bashkimit Evropian është që të gjithë në territorin e tij të jetojnë në paqe, tha të enjten drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Bullgare të Lajmeve (BTA) Kiril Valchev në hapjen e një konference rajonale të serisë “Evropa në Ballkan: Një e ardhme e përbashkët” në BTA.

Klubi Kombëtar i Shtypit në Plovdiv (Bullgaria Jugore Qendrore). Valchev vuri në dukje se Plovdivi është një shembull i përsosur i bashkëjetesës paqësore me diversitetin e tij të feve dhe etnive.

-Advertisement-

Valchev vuri në dukje se nuk ka vend më të përshtatshëm se Plovdivi në Ditën e Evropës për të vazhduar diskutimet mbi politikën e kohezionit të BE-së që përfshin Ballkanin Perëndimor, të cilën BTA e mban në klubet e saj kombëtare të shtypit në Bullgari dhe jashtë saj.

Sipas fjalëve të tij, Plovdivi ka qenë shembull i motos “Unitet në diversitet” shumë kohë përpara se BE-ja ta miratonte atë në vitin 2000. Valchev kujtoi se Plovdivi u emërua Kryeqyteti Evropian i Kulturës në vitin 2019.

Projekti “Evropa në Ballkan: Një e ardhme e përbashkët” zbatohet nga BTA me mbështetjen e Komisionit Evropian.

Ai bazohet në një projekt të kaluar, “Evropa në Bullgari: Një e ardhme e përbashkët” dhe synon të nxisë një kuptim më të mirë të rolit të politikës së kohezionit në Ballkan, të rrisë ndërgjegjësimin për projektet e financuara nga BE përmes Fondeve të Kohezionit, të promovojë dialogun mbi rezultatet e projekteve në nivel vendor dhe nxitja e pjesëmarrjes qytetare në çështjet që lidhen me politikën e kohezionit.

Pjesëmarrësit në konferencë diskutuan zhvillimet e reja për periudhën 2021-2027 dhe rezultatet e arritura në periudhën 2014-2020.

Zëvendësministri i Financave Martin Danovsky tha se Bullgaria ka përdorur 33 miliardë leva bullgarë nga buxheti i politikës së kohezionit të BE-së deri në fund të 2020, duke shtuar se kjo është më shumë se gjysma e bruto prodhimit vendor të këtij vendi në 2007.

Danovsky prezantoi disa nga arritjet e politikës së kohezionit në Bullgari që nga viti 2007. Janë punësuar pothuajse 89,000 persona joaktivë dhe të papunë mbi moshën 30-vjeç dhe janë mbështetur afro 115 mijë të rinj të papunë dhe joaktivë të moshës nën 29-vjeç.

Gati 75 mijë fëmijë janë mbuluar nga masat mbështetëse të deinstitucionalizimit, parandalimit dhe zhvillimit të fëmijërisë së hershme dhe janë rinovuar mbi 820 njësi banimi të strehuara.

Më shumë se 205 mijë njerëz të pafavorizuar kanë fituar qasje në shërbime të përmirësuara sociale, sipas të dhënave të Ministrisë së Financave.

Me mbi 1.100 shkolla të rinovuara në mbarë Bullgarinë, më shumë se gjysmë milioni studentë dhe të rinj mund të gëzojnë tani një mjedis të përmirësuar arsimor. Janë ofruar më shumë se 22.000 praktika.

Të dhënat e Ministrisë tregojnë se janë ndërtuar 16 objekte shkencore të teknologjisë së lartë, duke tërhequr rreth 400 studiues të rinj.

Janë zbatuar më shumë se 550 projekte për prezantimin dhe zhvillimin e inovacionit në kompani dhe më shumë se 2600 ndërmarrje kanë marrë mbështetje për të zgjeruar kapacitetin e tyre prodhues.

Falë politikës së kohezionit, në Bullgari janë rinovuar 79 qendra mjekësore emergjente, janë përmirësuar mbi 100 objekte kulturore, janë rinovuar afro 5 milionë metra katrorë hapësirë të gjelbër urbane dhe janë mbjellë 1600 hektarë pyje të rinj.

Sasia e mbetjeve shtëpiake të deponuara është reduktuar me mbi 288,000 ton në vit.

Rreth 3.6 milionë njerëzve u është siguruar qasje në infrastrukturën e përmirësuar të ujit dhe kanalizimeve.

Janë riparuar gjithsej 375 km linja hekurudhore, janë rinovuar tetë stacione hekurudhore, janë ndërtuar 380 km rrugë të reja dhe janë rinovuar mbi 1700 km, janë riparuar gjithashtu mbi 450 km linja të transportit publik në qytetet bullgare. dhe janë prezantuar mbi 640 automjete miqësore me mjedisin. Rrjeti i metrosë së Sofjes është zgjeruar me 33 km linja metroje dhe janë ndërtuar 32 stacione metroje.

Galina Simeonova, drejtore e Përgjithshme e Drejtorisë së Përgjithshme të Programit Operativ të Mjedisit në Ministrinë e Mjedisit dhe Ujërave, tha se masat në kuadër të programit kanë trajtuar mjaftueshëm mbrojtjen e habitateve për speciet e rrezikuara në të gjithë vendin.

Plamen Panchev, themelues dhe CEO i Zonës Ekonomike Trakia, kryetarja e komunës së Hisarjas, Iva Valchev dhe drejtori i Njësisë Qendrore të Koordinimit në Ministrinë e Financave, Ivan Ivanov, ishin gjithashtu ndër folësit kryesorë në konferencë. /BTA

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
BKS-ja kërkon nga Institucionet që sigurimi për bujqit të bëhët obligativ

Të tjera