Fun & Video

Uiski 80-vjeçar, dy shishet shiten me vlerën më të pabesueshme!

Autori: Gazeta inFokus 10:21 | 10 November 2021

Dy shishe të uiskit skocez më të vjetër me malt të vetëm në botë, i cili qëndronte në një fuçi për 80 vjet, janë shitur nga një dyqan lokal në Flandren Perëndimore për 93,000 euro për shishe.

Pak më shumë se një muaj pasi Martin Coene hapi dyert e dyqanit të tij të ri të uiskit Top Malts në Moorsele, ai shiti dy shishe (karafe) uiski Gordon & MacPhail Generations 80 Year nga Distillery Glenlivet në Ballinalloch, Skoci.

“Ky është uiski më i vjetër i prodhuar ndonjëherë”, tha Coene për The Brussels Times. “Është 80-vjeçar, që është uiski më i gjatë që është vendosur ndonjëherë në një fuçi. Kjo është arsyeja pse është unike.”

Alkoli i saj u vendos më 3 shkurt 1940, nga George Urquhart i firmës dhe babai i tij, John, në një fuçi Gordon & MacPhail me porosi.

Coene shpjegoi se është shumë e rrallë të mbash një uiski në fuçi për një periudhë kaq të gjatë kohore, pasi alkooli zakonisht humbet 1-2% të gradacionit të tij të alkoolit në vit.

“Kur niveli i alkoolit është nën 40%, nuk mund ta quash më uiski,” tha ai, por “në magazinën Gordon & MacPhail, ata janë në gjendje të mbajnë një temperaturë konstante prej 12-14°C, pra më pak. i lëngut avullon.”

Dyshemeja e magazinës është prej dheu, e cila i mban fuçitë më të ftohta dhe “fuçia në vetvete nuk merr shumë frymë, kështu që, përsëri, më pak lëngje avullon kur mbahet brenda kësaj fuçi të veçantë”.

Coene kohët e fundit arriti të blinte dy shishe me pije alkoolike – ai nuk e bëri të ditur çmimin origjinal të blerjes – e cila ishte e mbushur në 250 karafe të dizajnuara nga arkitekti dhe projektuesi i njohur ganezo-britanik Sir David Adjaye.

Të tjera