Lifestyle

Trishtoheni pa arsye? Ja pse ndodh

Autori: Gazeta inFokus 10:31 | 17 November 2023

A zgjoheni ndonjëherë në mëngjes duke u ndjerë çuditërisht të trishtuar pa ndonjë arsye të veçantë? Për më tepër, ju zbuloni se trupi juaj reagon më ngadalë se normalisht dhe çdo stimul, siç është zhurma e lehtë apo edhe zhurma e lartë, ju lëndon.

Çfarë e shkakton këtë?

Faktorët e jashtëm

-Advertisement-

Një nga arsyet mund të jetë një dietë e gabuar. Ndodh kur ndiqni një dietë ekstreme ku ndaloni së ngrëni lëndët ushqyese për të cilat trupi juaj ka nevojë.

Për shembull, një dietë e ulët në proteina, vitamina, minerale si hekur, magnez ose fosfor, mund të shkaktojë dobësimin e shumë funksioneve bazë. Në të vërtetë, kur trupi juaj nuk është i ushqyer mirë, humori juaj bie dhe ndiheni të dobët.

Një faktor tjetër mund të jetë çrregullimi afektiv sezonal. Kjo sepse moti ndikon tek ju. Në fakt, mund të zbuloni se kur vjen dimri, me më pak orë dite, më shumë shi dhe lagështi, ndiheni nga një lloj trishtimi që nuk mund të shpjegohet dhe që shpesh mund të çojë në depresion.

Faktorët e brendshëm

Para së gjithash, duhet të dini se në nivelin nervor, kur ndiheni të trishtuar, vuani nga një rënie drastike e neurotransmetuesve si norepinefrina dhe serotonina në trurin tuaj. Kjo është ajo që shkakton ndjenjat tuaja të trishtimit të pashpjegueshëm.

Faktorët personalë janë më të zakonshëm. Për shkak se trishtimi nuk shfaqet papritur pa asnjë arsye, ai gjithmonë ka një origjinë. Në trurin tuaj, hipotalamusi juaj i përgjigjet këtyre shqetësimeve duke sekretuar kortikotropinë , e cila, nga ana tjetër, stimulon sekretimin e kortizolit në gjakun tuaj. E gjithë kjo ndikon në sjelljen dhe ndjenjat tuaja. Prandaj, ndiheni më të lodhur, më të shqetësuar dhe të tërhequr.

Gjithmonë ka një arsye për llojin e trishtimit që ju mendoni se është shfaqur jashtë mase.

Megjithatë, ju shpesh e mohoni që këto probleme madje ekzistojnë sepse nuk jeni në gjendje të ndaloni. Ju keni kaq shumë detyrime; puna, fëmijët, partneri juaj, nxitimi i jetës suaj të përditshme, prandaj, duhet të uleni dhe të reflektoni.

Flisni me veten dhe pranoni faktin që nuk jeni aq mirë sa mendoni. Kujtojini vetes se nuk jeni të paprekshëm dhe se është e qartë se ka diçka që po ju lëndon që duhet ta zgjidhni.Anëtarësohu në grupin e Infokus në Viber: GAZETA INFOKUS – VIBER – ANTARËSOHU

Dhe në grupin e Infokus në Facebook: GAZETA INFOKUS – FACEBOOK – ANTARËSOHU

Etiketa:
BKT Kosova, Sponsor krenar i Komitetit Olimpik të Kosovës, uron përzgjedhjen e Republikës së Kosovës si nikoqire e Lojërave Olimpike…

Të tjera