Shëndetësi

TRAJTIMI I VENAVE VARIKOZE ME LASERIN ENDOVENOZ

Autori: Gazeta inFokus 17:12 | 04 April 2023

Çfare eshte operacioni I venave me laser ?

Operacioni I venave me laser eshte metoda me e re e trajtimit te variceve(venave te fryera) me sonde laserike, e cila hyne mbrenda venave te gjata dhe te fryera duke dhe permes nxehtesise se liruar (ne dukje sikur drite e kuqe) ajo bene mbylljen e venave problematike duke eliminuar keshtu komplikimet qe mund te rrjedhin nga nje vene jo funksionale.

Pse mund te me duhet nje trajtim I venave me metoden laserike ?

Ka shume factor qe e favorizojne kete metod dhe e vendosin si primare ne operimin e venave, arsyet qe ju duhet ti nenshtroheni operimit te venave jane te shumta, pas vizites direkte me kirurgun vascular dhe pas ultrazerit te venave atehere mund te vie ne perfundim per operim apo jo, si shkaktar kryesor qe pacientet vendsin ti nenshtrohen operimit te venave jane venat e fryera(varicet) te cilat edhe mund te japin simptoma tek pacienti siq eshte ndjesia e djegies se kembes dhe shputes se kembes, dhimbja e kembes, ndjesia se kemba juaj eshte renduar me shume, enjetja e kembes ne pergjithesi(kemba me e fryer), dalja e kapilareve ne shtresen e lekures, ndjesia sikur muskujt e kembes bien ngerrq(mund te ndodhe here pas here me shume gjate kohes kur jeni ne gjume).

Si duhet pergatitem per te ju nenshtruar procedures se operimit te venave me laser ?

Doktori I cili do te kryeje proceduren duhet qe te ju njoftoj lidhur me proceduren qe do te I nenshtroheni.

Ju duhet ti beni ati pyetje per cilendo pike qe skeni qene i/e qarte gjate spjegimit te doktorit lidhur me proceduren.

Mund te ju kerkohet qe te nenshkruani nje forme pelqimi per nderhyrjen te ciles do ti nenshtroheni, ju duhet te lexoni me kujdes cdo detaj ne formen e dhene.

Doktori para procedues do te ju beje pyetje lidhur me historin tuaj shendetesore, gjithashtu doktori duhet te beje edhe ekzaminim fizik para procedures/

Gjithashtu ne baze te nhistoris suaj shendetesore ju mund te keni nevoje per analiza shtes laboratorike nga ato qe jane standard para nje nderhyrje kirurgjike, kjo percaktohet nga doktori I cili do te kryej proceduren.

Ju duhet te njoftoni doktorin ne rast se jeni ne marrje te terapive te ndryshme per shkaqe shendetesore, konkretisht eshte e rendesishme qe te njoftoni doktorin nese jeni ne perdorim te ndonje holluesi te gjakut ose vitaminave, eshte individuale por ne raste te caktuara doktori mundet te propozoj ndalimin e perdorimit te holluesve te gjakut 2-3 dite para procedures se trajtimit te venave me laser.

Duhet te njoftoni doktorin tuaj ne rast se ju e dini qe jeni alergji ne ndonje medicament ose material tjeter cfardo.

Ju mund te hani dhe te pini para procedures se trajtimit te venave me laser.

Anestezion lokal apo te pergjithshem ?

Procedura e trajtimit te venave me laser endovenoz kryhet nen anestezion lokal pa pasur nevoj qe te nenshtroheni anestezionit te pergjithshem.

Dita e operimit/ Procedura

Kjo procedure nuk kerkon hospitalizim te pacientit(nuk ka nevoj te fleje ne spital pas perfundimit) pacienti pasi qe te kryen proceduren eshte I lire qe te shkoje ne shtepi, preferohet te kete nje shoqerues me vete dhe te dergoj ne shtepi duke e vozitur, pacienti menjeher pas trajtimit fillon ecjen normale dhe pa u frikesuar qe do te beje deme diqka, kjo eshte perparsia kryersore e trajtimit te venave me laser.

Procedura duhet te kryhet ne kushte sterile ambullantore mbrendaspitalore, nuk zgjate me shume se 40 minuta ne kushte normale. Menjeher pas perfundimit te procedures doktori do te ju udhezoj qe te beni ecje mbrenda hapsirave spitalore per 30-60 minuta, poashtu ju mund te keni disa hematoma(maviosje) ne regjionin ku eshte punuar te cilat do te largohen mbrenda periudhes 2 javore. Mbajtja e qorapave kompresive eshte detaj shume I rendesishem pas procedures, ju do te udhezoheni per kompresionin dhe madhesin e qorapave nga doktori I cili kryen proceudren poashtu edhe per kohezgjatjen e mbajtjes se qorapave.

Kujdesi pas procedures

Ju duhet te ndiqni te gjitha udhezimet qe ju kane dhene ne formen e shkruar nga doktori pas perfundimit te procedures, disa nga ato mund te jene: Ecja ne distanca te shkurta me pushime te kohe pas kohshme, mbajtja e higjienes se trupit, higjiena e kembeve vetem 48 ore pas procedures me heret nuk bene, pastrimi sipas protokolleve mjeksore I vendit ku eshte bere premja e vogel e cila sherben si port hyrese per sonden laserike, kur jeni duke qendruar ulur ju duhet te mbani kembet e ngritura larte(kjo vetem ne javen e pare pas procedures), mbani qorapet kompresive sipas udhezimit te doktorit etj.

Disa nga perparesit e trajtimit te venave me metoden e re laserike nga ajo e vjetra jane si vijon : Metoda laserike perfundon per max 40 minuta, metoda klasike duhen minimum 1h:30 minuta, metoda laserike kryhet nen anestezion lokal kurse metoda klasike duhet kryer nen anestezion te pergjithshem, metoda laserike nuk kerkon hospitalizim te pacientit kurse te metoda klasike pacienti duhet te qendroje se paku nje nate ne spital, me metoden laserike mund te kryhen dy kembet menjeher kurse metoda klasike vetem njeren kembe qe I bie nese keni problem me dy kembet atehere ju duhet te hyni ne anestezion te pergjithshem dy here,kosto e operimit me e lire tek metoda laserike se ajo klasike sidomos tek rastet qe jane me vena te zgjeruara ne dy kembet, operimi I venave me metoden laserike mundeson qe te mund te ecni normalisht menjeher pas procedures, kurse tek metoda klasike ju duhet regjim shtrati se paku 24 ore pas nderhyrjes poashtu ju duhet te keni shume kujdes ne ecje javet e para sepse nuk do te mundeni per shkak te prerjes qe behet per te larguar venat e zgjeruara, metoda laserike nuk le shenja ne kemb pas nderhyjres kurse te metoda klasike ju do te keni te dukshme prerjen e lekures qe eshte bere per te larguar venat e zgjeruara, ka edhe shume dallime te tjera mes dy metodave te cilat ne viziten direkte ne spitalin anaderm ju do te merrni informacione. Si perfundim trajtimi I venave me laser eshte nje trajtim

I cili kryhet nen anestezion lokal dhe nuk zgjate me shume se 40 minuta, duhet kryer ne kushte spitalore dhe staf I mirepergaditur dhe eksperienc te mire ne fushen e trajtimit me laser.

Vlene te theksohet qe ne Kosove trajtimin e venave me metoden laserike per here te pare e ka futur si sherbim Spitali Anaderm para 10 viteve, dhe me nje eksperienc 10 vjeqare ky spital ofron trajtimin e venave te zgjeruara nga ekipe te profesionalizuara dhe me eksperienc shumevjeqare ne fushen e trajtimit endovenoz laserik, poashtu me teknologjine me te fundit te laserit ju do te ndjeheni shume komod gjate procedures dhe nen perkujdesje te sigurt te doktoreve dhe infermiereve te spitalit.Anëtarësohu në grupin e Infokus në Viber: GAZETA INFOKUS – VIBER – ANTARËSOHU

Dhe në grupin e Infokus në Facebook: GAZETA INFOKUS – FACEBOOK – ANTARËSOHU

Muaji i fituesve – Prince Caffe shpërblen konsumatorët

Të tjera