Lajme

Tërmeti dëmtoi kalatë, mbyllen për turistët Kruja dhe Preza

Autori: Gazeta inFokus 09:20 | 30 November 2019

Krahas mijëra ndërtesave, tërmeti i 26 qershorit ka dëmtuar rëndë edhe kalatë e Krujës dhe Prezës. Kullat ikonike të dy kalave kanë pësuar dëmtime serioze. Ndaj Ministria e Kulturës ka vendosur ti mbyllë për turistët.

 

Kulla e Orës ose këmbanorja e dikurshme e kalasë së Krujës ka pësuar dëmtime serioze nga tërmeti i 26 nëntorit.

 

Struktura e shekullit të XI që fillimisht ka shërbyer si kullë vrojtimi ka pësuar çarje gjatësore, duke e vënë në rrezik serioz shembjeje.

 

Dëmtime ka pësuar edhe muret rrethuese të kalasë, siç tregojnë këto pamje.

 

Një grup ekspertësh inspektuan të premten dëmtimet në kala.

 

Disa orë më vonë, Ministria vendosi të ndalojë hyrjen e vizitorëve në kalajë e Krujës dhe Prezës, pasi kanë rrezik për jetën.

 

Siç tregojnë edhe pamjet e dëmtimit, nevoja për ndërhyrje është urgjente. Në rast të kundërt, monumenti shekullore rrezikon të bjerë.

Të tjera