Lajme

Të afërmit e personave me probleme mendore do të mund të paguhen për kujdesin

Autori: Gazeta inFokus 10:37 | 17 June 2024

Të afërmit që kujdesen për anëtarët e familjes me sëmundje mendore duhet të jenë në gjendje të kërkojnë kompensim nga kompania e sigurimit shëndetësor. Kështu ka vendosur Gjykata Federale, siç raporton “Sonntagszeitung”.

Deri më tani, ishte e zakonshme që të afërmit e kujdesshëm të paguheshin për aktivitete të përcaktuara saktësisht, si ndihma për të ngrënë ose ndërrimi i rrobave. Por tani kjo duhet të jetë e mundur edhe për “monitorimin dhe mbështetjen e të sëmurëve mendorë”.

Ekspertët ligjorë paralajmërojnë një rritje të mprehtë të kostove të kujdesit shëndetësor dhe vendimi ka shkaktuar një bujë mes politikanëve. “Vendimet e gjykatës po bëhen gjithnjë e më absurde,” thotë Këshilltarja Kombëtare e SVP, Martina Bircher. Prandaj, shpërblimi i të afërmve do të “rritet masivisht”.

-Advertisement-

Kujdesi për të afërmit duhet të rimbursohet vetëm nëse mund të parandalojë pranimin në një shtëpi pleqsh ose kosto të tjera shtesë. “Fatkeqësisht, sot ndodh shpesh që këto shpenzime të rimbursohen “mbi krye”, thotë Bircher.

Kolegu i saj i partisë Diana Gutjahr beson se “është thelbësisht më mirë nëse njerëzit që kanë nevojë për kujdes të kujdesen në shtëpi sesa në një institucion ku ata përballen me kosto prej dhjetëra mijëra frangash në muaj,” thotë ajo. Për këtë duhen krijuar edhe stimuj. “Megjithatë, njerëzit me sëmundje mendore nuk kanë nevojë për kujdes afatgjatë, siç është rasti me paaftësitë e rënda fizike”, thotë Gutjahr.

Për shkak të rritjes së vazhdueshme të kostove shëndetësore, kompensimi shtesë nuk është i përshtatshëm – “përndryshe primet kërcënojnë të rriten në mënyrë të pamatshme,” paralajmëron ajo. Për të parandaluar këtë, të gjithë tani duhet të bëjnë pjesën e tyre për të ulur kostot shëndetësore dhe për të marrë përgjegjësi. “E fundit, por jo më pak e rëndësishme, si familje kemi edhe detyrën të kujdesemi për njëri-tjetrin”, thotë Këshilltari Kombëtar i SVP.

Këshilltarja Kombëtare e Gjelbër Manuela Weichelt është e kujdesshme në komentet e saj. Ajo beson se kompensimi i duhur për të afërmit që kujdesen duhet të diskutohet. Sepse: “Mungesa e punëtorëve të kualifikuar dhe rritja e numrit të të moshuarve do të çojë në një rol edhe më të rëndësishëm për të afërmit”, thotë Weichelt.

Ajo nuk dëshiron të thotë në terma të përgjithshëm se sa të larta mund të jenë këto. Duhet të shikohet gjithashtu se si do të mbulohen shpenzimet shtesë. “Financat nuk mund të diskutohen pa diskutuar të ardhura shtesë apo prioritete të tjera”, thotë ajo.

Edhe PS ka vite që bën fushatë për shpërblimin e punës së kujdesit privat. Politikanët e partisë të kontaktuar për 20 minuta, fatkeqësisht nuk ishin të disponueshëm të dielën ose deklaruan se ata donin që së pari të shqyrtonin vendimin në më shumë detaje përpara se të bënin një deklaratë./20minuten

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Për Festën e Bajramit, ZBRITJE deri n’KUPË t’QIELLIT!

Të tjera