Lifestyle

Sot Dita dërkombëtare e lumturisë, ja 10 mënyrat se si të e bëni dikë të lumtur

Autori: Gazeta inFokus 13:35 | 20 March 2023

Sot data shënon 20 mars, që është po ashtu edhe dita e parë e pranverës por edhe Dita ndërkombëtare e Lumturisë,

Sot data 20 mars shënon Ditën ndërkombëtare të lumtururisë, e ku për të festuar, njerëz në të gjithë botën organizohen dhe u sjellin lumturi të tjerëve, shkruan Gazeta Infokus.

Në korrik të vitit 2012, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara adoptoi një rezolutë, sipas së cilës Dita Ndërkombëtare e Lumturisë do të shënohet çdo vit më 20 mars.

OKB thotë se për të rritur lumturinë globale, zhvillimi ekonomik duhet të shoqërohet me mirëqenien sociale dhe mjedisore.

Kjo ditë pranon se lumturia është një objektiv themelor i njeriut, dhe u bëhet thirrje vendeve për të hartuar politika publike në mënyra që përmirësojnë mirëqenien e të gjithë popujve.

Gazeta Infokus ju sjell 10 mënyra se si të e bëni dikë të lumtur:

1.Mbështetëni dikë që trajtohet në mënyrë të padrejtë

Ka shumë “padrejtësi” në këtë botë. Vetëm mendoni për diskriminimin, për shembull, dhe sa njerëz prek kjo. Këto çështje mund të gjenden kudo, që do të thotë se kudo që të shkoni, njerëzit vuajnë nga pabarazia.

Pavarësisht nëse ndiheni sikur jeni të keqtrajtuar apo jo, mënyra më e mirë për të bërë dikë të lumtur është të qëndroni pranë atyre që keqtrajtohen.

Për shembull, ngritni zërin për barazitë që ndodhin rreth jush, nëse njihni një mik që ndihet i diskriminuar nga një grup tjetër njerëzish? Mbroni mikun tuaj, edhe kur nuk jeni ju ai që diskriminohet.

Thjesht përpiquni ta vendosni veten në këpucët e personit tjetër. Të keqtrajtohesh është gjë e keqe! Dhe të dish se shoku yt të ka marrë shpinën mund të thotë shumë.

Ju keni fuqinë të ngriheni kundër çdo forme pabarazie. Dhe për këtë arsye, ju mund ta përdorni atë fuqi për të bërë dikë tjetër të lumtur.

2.Tregojuni të tjerëve se sa rëndësi kanë për ju

Për një sekondë, mendoni se sa ndjenja pozitive kanë mbetur pa u thënë. Varësisht se sa i sinqertë jeni, ka shumë ndjenja pozitive që ndjeni për dikë, por thjesht nuk e shprehni atë.

Mungesa e të shprehurit të bënë që atondjenja dhe rëndësinë që kanë njërëzit e tjerë për ju të i shkruani në letër, apo në ditarin tuaj. Këtë gjë bëni edhe me personat që kanë rëndësi për ju. Thjesht shkruani mikut, partnerit, kolegut ose prindit tuaj një letër që përmban saktësisht se si ndiheni.

Kjo është një mënyrë kaq e fuqishme për të përhapur lumturinë dhe për të rritur lidhjen tuaj me atë person. Shprehja e mirënjohjes për njerëzit e tjerë është shumë e fuqishme.

3.Bëhu një mik i mirë për dikë

Ne të gjithë kemi nevojë për një mik ndonjëherë, veçanërisht kur jemi duke përjetuar një pjesë të vështirë në jetën tonë.

Kur mendoni se shoku juaj është në këtë lloj situate, është e rëndësishme të përpiqeni të jeni një mik i mirë. Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për të përhapur lumturinë tuaj dhe për ta bërë dikë të ndihet më i lumtur si rezultat.

Në shumicën e rasteve, miqtë tanë më të mirë e dinë gjithmonë gjënë e duhur për të thënë (ose bërë) në kohën e duhur dhe ne nuk mund të jemi më mirënjohës që i kemi këta njerëz në jetën tonë.

Pra, kur mendoni se mund t’ia ktheni favorin, shkoni të jeni një mik i mirë dhe të jeni mbështetës. Është një nga mënyrat më të mira për të ndihmuar dikë të ndihet më i lumtur.

4.Bëjini dikujt një kompliment

Një kompliment është një shprehje respekti, admirimi, lavdërimi ose respekti. Është një ndjenjë e mrekullueshme të marrësh një kompliment. Hulumtimet tregojnë se marrja e një komplimenti të sinqertë na jep të njëjtën nxitje pozitive si marrja e parave. Përfitimet për shëndetin dhe lumturinë e komplimentuesit janë gjithashtu të dokumentuara mirë.

Sa më shumë të komplimentoni, aq më mirë ndiheni.

Një kompliment i sjellshëm, i vërtetë dhe i zhytur në mendime është si një formë magjie – ai ka fuqinë t’ia kthejë ditën dikujt në një çast dhe t’i bëjë ata të ndihen krenarë, të lumtur dhe të vlerësuar. Dhe ndërsa nuk ka asgjë të keqe t’i thuash dikujt që të pëlqen këmisha e tyre (përderisa, e di, në të vërtetë e pëlqeni. Dhënia e një komplimenti është me të vërtetë një mundësi për të shkuar më thellë dhe për të forcuar lidhjen tuaj me personin por edhe për të i bërë ata që të ndjehen dhe të bëhet të lumtur.

5.Kaloni kohë duke ndihmuar dikë

Duke ndihmuar dikë falas, ju po shpërndani lumturinë tuaj tek të tjerët, duke mbyllur gjithashtu hendekun midis atyre që janë në nevojë dhe atyre që janë tashmë të pasur.

Kjo ide vlen për gjithçka. Edhe pse ndihma juaj nuk kërkohet dhe nuk mund të përfitoni nga dhënia e kohës tuaj, ju do ta bëni botën një vend më të mirë. Është e rëndësishme të mos kërkoni asgjë në këmbim kur ndihmoni dikë. Në vend të kësaj, thjesht kërkoni nga personi tjetër që të bëjë të njëjtën gjë për dikë tjetër në të ardhmen.

Ndihmoni një koleg me një projekt të tyren. Bëni disa pazare ushqimore për një të moshuar. Jepni një pjesë të ushqimit tuaj në një bankë ushqimore. Gjeni mundësi për të dhënë komplimente. Ofroni një vesh dëgjimor për mikun ose kolegun tuaj e shumë të tjera.

6.Jepini dikujt një paketë kujdesi

Nëse e dinë  saktësisht se çfarë lloj ushqimesh personi tjetër pëlqen sa herë që ka një ditë të vështirë apo edhe nuk ndjehet mirë, ju keni një mundësi për të e bërë ata të lumtur.

Mund të shkoni në supermarket për të blerë diçka që personi pëlqen dhe ja dhuron do të ndjehet shumë më mirë se që ka qenë duke u ndjerë deri më tani.

7.Përqafoni dikë

Prekja fizike lëshon një neurotransmetues dhe një hormon të quajtur oksitocinë, i cili mund të zvogëlojë frikën, të rrisë besimin midis njerëzve dhe të ketë një efekt të ngjashëm me antidepresivët. Me fjalë të tjera, përqafoni dikë dhe kjo do të ketë një ndikim pozitiv! Ndonjëherë ne kemi nevojë për një përqafim por nuk e kërkojmë është mirë që kur shihni dikë me sidponim jo të mirë të shkoni vetëm të përqafoni dhe do ta bëni më të lumtur.

8.Jepni një dhuratë domethënëse

Merrni kohë për të zgjedhur një dhuratë të veçantë që është e përshtatshme për personin. Sa më shumë të mendoni për dhuratën, aq më mirë është nga pikëpamja e të qenit një shprehje e energjisë pozitive dhe konsideratës. Bëjini mikut tuaj diçka që ai ose ajo do t’i pëlqente ose do t’i duhej vërtet në vend që të merrni diçka të rastësishme; mund të jetë një album i rrallë që do t’i pëlqente mikut tuaj, ose një botim i parë i romanit të preferuar të mikut tuaj. Përpjekja për të gjetur diçka vërtet unike për mikun tuaj do ta bëjë mikun tuaj të ndihet menjëherë i lumtur.

Megjithëse t’i bësh shoqes një dhuratë domethënëse në ditëlindjen e saj ose gjatë festave mund të lërë përshtypje pozitive, ndonjëherë asgjë nuk mund ta bëjë një person më të lumtur sesa një dhuratë e rastësishme e dhënë pa një rast të veçantë.

9.Thirrni një mik vetëm për të përshëndetur

Një mënyrë për ta bërë një mik të lumtur është ta telefononi atë vetëm për t’i përshëndetur. Ky gjest i vogël mund të bëjë një ndryshim të madh dhe mund t’i tregojë mikut tuaj se ju interesoheni vërtet për të dhe dëshironi të dini se çfarë po ndodh në jetën e tij ose të saj. Telefononi kur të keni disa minuta dhe pyesni se si po shkon dita e shokut tuaj dhe çfarë ka bërë ai në punë, në shkollë ose me miqtë e tij. Merrni pak kohë për t’u interesuar për mikun tuaj pa dashur asgjë në këmbim dhe do t’i ndriçoni ditën e mikut tuaj.

Njerëzit nuk e telefonojnë njëri-tjetrin vetëm për të biseduar pothuajse aq shpesh sa më parë. Bëni mikun tuaj të lumtur duke telefonuar pa dashur asnjë gjë.

Nëse e dini se shoku juaj sapo kishte një javë të madhe, si fillimi i një pune të re, atëherë duke telefonuar vetëm për të parë se si po shkon, mund ta bëjë mikun tuaj edhe më të lumtur.

Mbani në mend se shoku juaj mund të hapet më shumë përmes një telefonate sesa përmes mesazheve me tekst.

10.Jini të lumtur vetë

Një mënyrë për t’i bërë prindërit tuaj të lumtur është të përpiqeni të jeni vetë një person i lumtur, pavarësisht nëse kjo do të thotë të gjeni dashuri, një karrierë domethënëse ose të ndiqni një hobi që ju bën të lumtur. Studimet tregojnë se prindërit janë po aq të investuar në lumturinë e fëmijëve të tyre të rritur sa fëmijët e tyre kur janë më të vegjël, kështu që ju duhet të punoni gjithmonë për të qenë të lumtur dhe për të demonstruar lumturinë tuaj nëse dëshironi t’i bëni vetë prindërit tuaj të lumtur.

/Gazeta Infokus/

Ofertë marramendëse nga Sharr Travel, me 75 euro vizitoni Vlorën, Tiranën e Beratin

Të tjera