Lajme

Sigurimet shëndetësore nuk fillojnë as në muajin korrik!

Autori: Gazeta inFokus 20:37 | 12 May 2017

Në korrik të këtij viti, sipas një vendimi të qeverisë në dorëheqje do të fillonte mbledhja e premiumeve për sigurimet shëndetësore. Por, ky proces nuk do të filloj në korrik për shkak të rënies së Qeverisë.

Ndonëse ishte paraparë që të filloj mbledhja e premiumeve për sigurimet shëndetësore të filloj në muajin korrik të këtij viti, rënia e qeverisë Mustafa e ka shtyer këtë proces.

Ndonëse zyrtarisht hezitojnë ta thonë një gjë të tillë, zyrtarë të MSH-së thonë se tashmë çdo përpjekje për të filluar me mbledhjen e premiumeve që nga korriku është e kotë.

“Muaji qershor do të jetë muaji i zgjedhjeve. Pas zgjedhjeve do të kalojnë edhe disa ditë derisa të krijohet qeveria e re dhe do të ishte sukses nëse gjithë ky proces kryhet deri në korrik, pasë parasysh edhe kohën e certifikimit që kërkojnë zgjedhjet”, thotë një burim në MSH, i afërt me kabinetin e ministrit në dorëheqje të shëndetësisë Imet Rrahmani.

Sipas të njejtit burim, nuk dihet nëse Qeveria e re, do të nxjerrë ndonjë vendim tjetër sa i përket fillimit të mbledhjes së premiumeve për sigurimin shëndetësor, raporton rtklive.com.

Kjo e fundit nuk mohet as nga përgjegjës për informim të Ministrisë së Shëndetësisë.

Departamenti për Komunikim me Publikun në MSh, precizon në një përgjigje me shkrim se Ministria e Shëndetësisë nuk mund ta paragjykojë as se kur do të krijohet Qeveria e re, e as nëse do të ketë ndonjë vendim ndryshe.

“Qeveria e Republikës së Kosovës ka marrë vendim në fund të vitit që shkoi që procesi i fillimit të mbledhjes së premiumeve për sigurimin shëndetësor të obliguar të nis në korrik 2017”, thuhet në përgjigjet e divizionit për komunikim me publikun të MSh-së.

Por, në përgjigjen zyrtare për rtklive.com, zyrtarë të Ministrisë së Shëndetësisë thonë se Ministria, Fondi i Sigurimit Shëndetësor dhe hisedarët e tjerë në këtë ndërmarrje janë në proces të përgatitjeve për implementimin e vendimit, raporton rtklive.com..

Ndryushe mbledhja e premiumeve ishte paraparë për janar të këtij viti. Por për shkak të mos përgatitjeve me vendim të Qeverisë në dorëheqje, mbledhja e premiumeve është shtyer për fillim të korrikut.

Ministri në dorëheqje i Shëndetësisë, Imet Rrahmani, ishte deklaruar se në korrik do të fillojë mbledhja e premiumeve për sigurimet shëndetësore. Por, ai kishte pohuar se nga kjo datë nuk nënkupton edhe marrja e shërbimeve bazuar në pagesat e sigurimit, pasi ofrimi i shërbimeve do të fillojë disa muaj pasi të grumbullohet fondi.

Po ashtu ishte paraparë që të gjithë të punësuarit do të paguanin për shëndetin e tyre nga 3,5 për qind të rrogës neto, derisa 3,5 për qind tjera do të paguheshin nga punëdhënësi. Rrahmani, megjithatë kishte pranuar se ky proces në sistemin shëndetësor është një nga më të rëndët, raporton rtklive.com.

SHKUNDEN ÇMIMET për Ramazan!

Të tjera