Lajme

Shqipëria hyn në Nivelin 3 të rrezikut nga Covid. Kosova në Nivelin 4, më e larta në renditjen sipas CDC

Autori: Gazeta inFokus 17:29 | 26 August 2021

Bahamas dhe Maroku tani janë ndër destinacionet më të rrezikshme për udhëtarët, sipas listës së këshillimeve të udhëtimit të Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Njerëzit duhet të shmangin udhëtimet në vendet e caktuara me njoftimin “Niveli 4: Covid-19 Shumë i Lartë”, rekomandon CDC. Çdokush që duhet të udhëtojë duhet së pari të vaksinohet plotësisht, këshillon agjencia.

Gjashtë destinacione u zhvendosën në listën e Nivelit 4 më 23 gusht:

Bahamas
Haiti
Kosova
Libani
Maroku
Sint Maarten

Lista në zhvillim e CDC e njoftimeve të udhëtimit varion nga Niveli 1 (“i ulët”) deri në Niveli 4 (“shumë i lartë”).

Destinacionet që bien në kategorinë “Covid-19 Shumë të Lartë” të Nivelit 4 kanë pasur më shumë se 500 raste për 100,000 banorë në 28 ditët e fundit, sipas kritereve të CDC. Kategoria e Nivelit 3 zbatohet për destinacionet që kanë pasur midis 100 dhe 500 raste për 100,000 banorë në 28 ditët e fundit.

Të gjashtë destinacionet e sapo shtuar në Nivelin 4 u renditën më parë në “Niveli 3: Covid-19 i Lartë”.

Destinacionet e reja të ‘Nivelit 3’

Dhjetë destinacione të tjera u zhvendosën në kategorinë “Niveli 3: Covid-19 i Lartë” të hënën. Shqipëria, Bosnja, Hercegovina, Brunei dhe Lihtenshtajni u ngritën nga niveli i parë. Bullgaria dhe Serbia u zhvendosën nga niveli i dytë. Grenlanda dhe Guernsey ndryshuan nga “niveli i panjohur”. Dhe Paraguai zbriti nga niveli i katërt.

Udhëzimet e CDC për destinacionet në nivelin 3 u bëjnë thirrje udhëtarëve të pavaksinuar që të shmangin udhëtimet jo thelbësore në ato vende.

Në udhëzimin e tij më të gjerë të udhëtimit, CDC ka rekomanduar shmangien e të gjitha udhëtimeve ndërkombëtare derisa të vaksinoheni plotësisht.

“Udhëtarët e vaksinuar plotësisht kanë më pak gjasa të marrin dhe përhapin Covid-19. Megjithatë, udhëtimet ndërkombëtare paraqesin rreziqe shtesë, madje edhe udhëtarët e vaksinuar plotësisht mund të jenë në rrezik të shtuar për të marrë dhe ndoshta për të përhapur disa variante Covid-19,” tha agjencia.

Të tjera