Lajme

“Shkove t’i nuk je më ministër, është fundi”, përplasje mes Hotit e Muratit

Autori: Gazeta inFokus 15:30 | 23 February 2024

Në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, ku është duke raportuar Ministri i Financave, Hekuran Murati, lidhur me borxhin publik për vitin paraprak, pati polemika mes tij dhe deputetit nga Lidhja Demokratike e Kosovës, Avdullah Hoti.

Diskutimet erdhën pasi ministri Murati ishte duke raportuar në lidhje me borxhin publik në vend, për çfarë tha se ka shënuar ulje për herë të parë në historinë e Kosovës.

“Është hera parë në histori të këtij vendi që ka ulje të nivelit të borxhit publik”, ka thënë Murati.

-Advertisement-

Ndërkaq, Hoti i është drejtuar Muratit duke thënë se është viti i fundit që do e ushtrojë këtë pozitë.

“Shkove t’i nuk je më ministër, edhe këtë vit edhe shkon, bëhet një ministër tjetër”, tha Hoti.

Mes tjerash, Hoti ka pyetur pse nuk është përfunduar vlerësimi i kreditorëve.

“Për korrektësi profesionale duhesh të njohësh meritën e qeverive të kaluara…Me sa di unë ende nuk është kryer vlerësimi i kreditoreve në mënyrë që me dalë në tregje të hapura, e mandej të flasim për norma të interesit…Cila është arsyeja pse janë anuluar, në prill në maj e qershor, shtator e nëntor, ankandet e letrave me vlerë…Ndonjëherë është burrni, korrektësi të pranoni çfarë nuk keni arrit të bëni dhe çfarë duhet të bëhet tutje”, ka thënë Hoti.

Për këtë Murati është shprehur se do të ketë rritje në kreditor, duke thënë se duhet të ketë besim në këtë çështje.

“Do të ketë rritje në kreditor, do të bëhet, diçka që s’është bërë nga asnjë qeveri më herët do të bëhet kësaj radhe, keni besim”, tha Murati.

Se nuk ka shënuar ndonjë rezultat sa i përket borxhit publik kjo qeveri, e tha edhe deputeti nga Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës (AAK), Pal Lekaj. Sipas tij, ajo që i mungon kësaj qeverie është disburismi i mjeteve në investime kapitale.

“Sa i përket këtij raporti mund të pajtohem që ju e keni mirëmbajt, por jo që keni ndonjë rezultat sa i përket borxhit publik, sepse nga shifrat që shohim jemi kthyer në vitin 2019 e mos të flas për vitin 2018 që kanë qenë më të ulëta. Pajtoj që viti 2020 ka qenë vit i vështirë i pandemisë dhe nuk mund të krahasohen shifrat me atë vit, por pajtoj që borxhi publik i Kosovës është më i ulëti në rajon, jo falë kësaj qeverie, por çdoherë ka qenë kështu. Dhe Kosova ka hapësirë mjaft të madhe me gjitha këto kërkesa për investime që sërish ta rrisë borxhin publik, nuk mendoj se duhet të krenohemi që keni ulur borxhin me gjitha këto kërkesa enorme për investime kapitale, dhe ajo që i mungon kësaj qeverie është disburismi i mjeteve në investime kapitale”, tha Lekaj.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI

Të tjera