Lifestyle

Shëndeti mendor në rrezik! Si ndikon Instagram tek adoleshentët

Autori: Gazeta inFokus 10:22 | 21 March 2023

Instagram kryeson listën e platformave më të rrezikshme të mediave sociale, e ndjekur nga Snapchat dhe Facebook. Twitter dhe Youtube janë më pak të rrezikshëm, sipas ekspertëve. Në çdo rast, është e rëndësishme të jesh vigjilent për të huajt dhe ndjesitë që prodhojnë përdorimi i mediave sociale.

Shëndeti mendor në rrezik

Me çdo ndërveprim me Instagramin, adoleshentët po e vënë në rrezik shëndetin dhe mirëqenien e tyre mendore. Kjo është një kohë komplekse, duke pasur parasysh dobësitë karakteristike të adoleshencës.

Nëse adoleshentët shpenzojnë më shumë se dy orë në këtë rrjet social, ata janë më të prirur ndaj pasojave mendore si stresi, ankthi dhe madje edhe depresioni.

Për shkak të përdorimit të tyre në Instagram, vetëvlerësimi i tyre vuan dhe dyshimi për veten e tyre rritet, thonë shkencëtarët. Rrjedhimisht, ata fillojnë të adoptojnë një pikëpamje më pesimiste për jetën në përgjithësi.

Për të shmangur refuzimet dhe kritikat, shumë adoleshentë redaktojnë fotot e tyre ose përdorin filtra për të përmirësuar imazhin e tyre. Frika e humbjes së njohjes i përndjek ata, ashtu si frika për t’u bërë viktimë e ngacmimeve në internet.

Efektet e Instagramit tek adoleshentët mund të jenë shumë të dëmshme nëse adoleshentët nuk e dinë mënyrën më të mirë për të përdorur platformën. Mbrojtja e privatësisë së tyre është mënyra më e mirë për të shmangur problemet kryesore.

Vetëm të ndërveproni me njerëzit e njohur dhe t’i kushtoni vëmendje asaj që postojnë janë të dyja rekomandime të mençura.

BËHUNI PJESË E GARËS KREATIVE!

Të tjera