Lajme

Rriten rastet e fëmijëve që raportojnë dhunën

Autori: Gazeta inFokus 14:29 | 10 November 2021

“Dhuna nuk ka justifikim”, “Dhuna nuk ka disiplinë”, janë mesazhet që u ekspozuan në Sheshin “Skënderbeu” në Prishtinë, e që vie në kuadër të fushatës sensibilizuese për promovimin e Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijës.

Fushata sensibilizuese po vlerësohet të ketë ndikuar që fëmijët të raportojnë dhunën ndaj tyre. Kështu u tha në një organizim që u mbajt në kuadër të fushatës “Dhuna nuk ka Justifikim”.

Përfaqësuesi i organizatës “Syri i Vizionit”, Naser Lajçi, theksoi se është rritur numri i rasteve ku fëmijët raportojnë për ngacmimet, bullizimin e edhe dhunën ndaj tyre. Ndonëse nuk kanë ende një raport të detajuar, Lajçi tha se në bazë të statistikave nga institucionet gjegjëse vërehet rritja e rasteve të dhunës. Por megjithëkëtë, ai thotë se me numra do të flitet atëherë kur do të përfundojë hulumtimin të cilin janë duke e bërë.

“Kemi një rritje të raportimeve të rasteve, që do të thotë fushata dhe puna jonë ka ndikuar që fëmijët kanë marrë guximin të raportojnë rastet qoftë ngacmimit, bullizimit dhe rasteve të dhunës. Akoma nuk është bërë një analizë nëse ka një rritje të rasteve të dhunës apo rritje të raportimeve por statistikat që i pranojmë dhe kontaktet që i kemi me fëmijë shihet që ka rritje të rasteve të raportimeve në krahasim me dy-tri vitet e mëparshme”, tha ai.

Lajçi ka shtuar se në bazë të hulumtimit që do të jetë i gatshëm në fund të këtij viti do të dihet edhe se si qëndron situata e sigurisë në shkolla .

Ndërsa, drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë në kuadër të Zyrës së Kryeministrit, Habit Hajredini, thotë se Qeveria është duke punuar në vazhdimësi për zbatimin e Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijëve.

“Ne vetëm se kemi filluar një fushatë e cila do të jetë në vazhdimësi edhe në vitin 2022 për t’i vetëdijesuar institucionet në nivel lokal dhe qendror por edhe për t’i informuar qytetarët, fëmijët, nxënësit, trekëndëshin e përgjithshëm në familje për veprimet që duhet të ndërmerren institucionet në zbatim të ligjit. Është tepër e rëndësishme që të informohen qytetarët por edhe fëmijët për obligimet që ka një institucion për t’i mbajt fëmijët. Mesazhet që po i adresojmë në komunat e Kosovës janë mesazhe të vetë fëmijëve që ata me shkrimet e tyre, t’i tregojnë nevojat për mbrojtjen në rastin për të drejtat e tyre, ky është një mobilizim i mirë që do të jetë në vazhdimësi gjatë gjithë vitit 2022, ky është një obligim i joni ligjor por edhe një obligim i fëmijëve tanë në vendin tonë”, tha Hajredini.

Fushata sensibilizuese “Dhuna nuk ka justifikim” është pjesë e fushatës së promovimit të Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijës me theks të veçantë ndalimin e ndëshkimit trupor dhe dhunës ndaj fëmijëve, gjatë kësaj kohe u mbajt edhe në 6 qendrat më të mëdha të Kosovës.

Të tjera