Lajme

Rikthimi me prezencë fizike në shkolla vlerësohet se ka ndikuar pozitivisht tek nxënësit

Autori: Gazeta inFokus 16:01 | 03 January 2022

Rikthimi me prezencë fizike dhe me orar të plotë në shkolla vlerësohet si vendim i drejtë dhe që ka ndikuar pozitivisht tek mësimdhënia e mësimnxënia. Janë vetë nxënësit, mësimdhënësit, prindërit e përfaqësuesit e institucioneve të arsimit që e vlerësojnë rikthimin si vendim të duhur.

Ndonëse fillimi i vitit shkollor 2021/2022 nisi me gati një muaj vonesë, akterët që janë të përfshirë në sistemin e arsimit thonë se ky vit është shumë më i suksesshëm sesa vitet shkollore paraprake, që për shkak të pandemisë COVID-19, mësimi u zhvillua sipas tre skenarëve të ndryshëm.

Nxënësit janë ata që thonë se ky gjysmëvjetor ka qenë shumë më i suksesshëm, pasi mësimi online ka vështirësitë e veta.

Diamant Begolli, nxënës i klasës së tetë në shkollën “Emin Duraku” në Prishtinë, tha se me prezencë fizike arrijnë që të kuptojnë më mirë mësimet.

“Ky vit ka qenë shumë më i mirë sesa vitet e kaluara, sepse nuk kemi qenë online dhe nuk kemi qenë të ndarë nëpër grupe. Gjithashtu ka qenë shumë më mirë se mësimet i kemi kuptuar shumë më mirë, arsimtarët mund të na shpjegojnë më shumë gjëra dhe më shumë detaje. Është shumë më mirë se kur mësimi është mbajtur online, kur kemi pasur shumë probleme me rrjet, me sisteme”, thotë ai.

Edhe nxënësja tjetër e kësaj shkolle, Bulina Osmani, shprehet se rikthimi në shkollë ka ndikuar që të ketë rezultate më të mirë në mësim.

“Ky gjysmëvjetor i kasës së tetë ka qenë shumë më i lehtë prej viteve të tjera, se kemi ardhur krejt bashkë edhe nuk jemi më online. Online e kemi pasur më vështirë se disave nuk na bënte interneti, ose nuk i kemi pasur pajisjet për t’u kyçur online. E kemi më lehtë me e pa arsimtarin duke shpjeguar. Rezultatin e kam pas më të mirë kur kemi ardhur në shkollë, se e kemi pa duke shpjeguar arsimtarin dhe i kam kuptuar më mirë”, shprehet ajo.

Arsimtari i lëndës së matematikës në shkollën “Emin Duraku” në Prishtinë, Nuhi Dema, u shpreh se rikthimi me prezencë fizike dhe orar të plotë ka ndikuar që nxënësit të kenë rezultate më të mira.

“Gjatë këtij viti shkollor po mundohemi që të rikuperojmë ato mangësitë që na kanë mbetur nga vitet e kaluara për shkak të pandemisë. Kështu që e kemi mirëpritur në mënyrë që t’i arrijmë rezultatet. Pra, këtë vit po mundohemi të punojmë në cilësi, ndërsa vitin e kaluar më shumë ka qenë sasi se sa cilësi, për shkak që kemi punuar me skenarë të ndryshëm. […] Këtë vit vërehet që kemi rezultate më të larta në mësimnxënie dhe në mësimdhënie, për shkak që orën e kemi të plotë 45 minutëshe”, thotë ai.

Të tjera