Lajme

Reagon Ambasada amerikane: Idetë për ndryshimin e kufijve në Ballkan nxisin destabilitet

Autori: Gazeta inFokus 16:34 | 27 April 2021

Ambasada Amerikane ka thënë se SHBA-të janë të përkushtuara për të mbështetur vendet e Ballkanit Perëndimor në rrugën e tyre drejt integrimit evropian dhe anëtarësimit në institucionet kryesore evropiane dhe euro-atlantike.

“Ne jemi duke punuar me vendet e Ballkanit Perëndimor dhe partnerët tanë evropianë për të avancuar qeverisjen, sundimin e ligjit dhe reformat anti-korrupsion – si dhe promovimin e mediave të pavarura dhe shoqërive të gjalla civile – që do të përforcojnë perspektivën evropiane të rajonit dhe avancojnë gjatë qëllimi i përgjithshëm i një Evrope të tërë, të lirë dhe në paqe”, thuhet në komunikatën e Ambasadës së SHBA-së.

Tutje, Ambasada ka deklaruar se janë të përkushtuar të ndihmojnë vendet e Ballkanit Perëndimor të thellojnë partneritetet e tyre ekonomike rajonale, të arrijnë qëllimet e tyre klimatike, t’i kundërvihen detyrimit energjetik të Rusisë përmes diversifikimit dhe zhvillimit të energjisë së pastër dhe luftimit të korrupsionit dhe krimit të organizuar.

“Ne gjithashtu duam të ndihmojmë rajonin të rritet dhe të prosperojë duke mbrojtur infrastrukturën strategjike dhe industritë kundër praktikave malinje të Kinës.”

“Përveç lidhjeve tona të forta ekonomike me rajonin, Shtetet e Bashkuara vlerësojnë partneritetet e tyre në hapësirën e mbrojtjes dhe sigurisë, duke përfshirë edhe aleatët tanë më të rinj të NATO-s, Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut. Ne synojmë ta zgjerojmë më tej atë bashkëpunim përmes trajnimeve të përbashkëta, ushtrimeve, vendosjeve dhe prokurimeve.”“Ne mirëpresim përparimin e bërë nga Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut në reformat kritike dhe vazhdojmë të mbështesim hapjen e negociatave të pranimit në BE me të dy vendet në qershor.”

Sa i përket dialogut, Ambasada e SHBA-së ka thënë se Shtetet e Bashkuara janë të gatshëm të mbështesin punën drejt një marrëveshje gjithëpërfshirëse, të detyrueshme të normalizimit me Kosovës dhe Serbisë, e përqendruar në njohjen reciproke.

“Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të mbështesin punën drejt një marrëveshje gjithëpërfshirëse, të detyrueshme të normalizimit midis Kosovës dhe Serbisë, e përqendruar në njohjen reciproke, që hedh bazat e një bashkëpunimi dhe prosperiteti të qëndrueshëm. Ne mbështesim Dialogun e lehtësuar nga BE dhe inkurajojmë palët që të angazhohen përsëri në këtë proces me një ndjenjë urgjence për të adresuar çështje teknike dhe politike. Ne do të punojmë me Serbinë dhe Kosovën për të zbatuar angazhimet e tyre në Uashington në mbështetje të qëllimit të normalizimit të plotë.”

“Shtetet e Bashkuara po punojnë me bashkësinë ndërkombëtare për të mbështetur Bosnjën dhe Hercegovinën në ndjekjen e reformave që do t’i mundësojnë asaj të prosperojë dhe të sigurojë statusin e kandidatit të BE, duke përfshirë reformat zgjedhore. Zyra e Përfaqësuesit të Lartë (OHR), e cila u krijua 25 vjet më parë nën Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit, ka kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në paqen dhe stabilitetin atje. Ne vazhdojmë të mbështesim rolin e rëndësishëm të OHR në avancimin e agjendës 5 + 2, me një fokus të ri në antikorrupsion si thelbësor për vendosjen e sundimit të ligjit.”

Ndërsa sa i përket ideve të ndryshimit të kufijve në Ballkan, Ambasada ka qenë e prerë duke thënë se kjo rrezikon të nxit paqëndrueshmëri në rajon.

“Siç kemi parë, spekulimet e padrejta të kohëve të fundit në lidhje me ndryshimin e kufijve në Ballkan përgjatë vijave etnike rrezikojnë të nxisin paqëndrueshmërinë në rajon dhe evokojnë kujtime të tensioneve të kaluara. Një e ardhme e qëndrueshme, e prosperuar për Ballkanin Perëndimor duhet të bazohet në qeverisjen e mirë, sundimin e ligjit, demokracinë multi-etnike dhe respektimin e të drejtave të njeriut dhe lirive themelore”, përfundon komunikata e Ambasadës së SHBA-së.

Të tjera