Lajme

Reagojnë 48 OJQ të komuniteteve jo-serbe: Nuk i njohim si përfaqësues deputetët që nuk kanë dalë nga votat e tona

Autori: Gazeta inFokus 20:03 | 21 February 2021

Përfaqësuesit e organizatave joqeveritare/shoqërisë civile të boshnjakëve të Kosovës ndjekin me shqetësim të madh zhvillimet e fundit, pas zgjedhjeve të parakohshme parlamentare.

Në një reagim të përbashkët, 48 OJQ të komuniteteve jo-serbe, nuk i njohin si përfaqësues të tyre deputetët që nuk kanë dal nga votat e tyre.

Ata thonë se po bëhen përpjekje për të uzurpuar vendet e garantuara për boshnjakët dhe – komunitetet me shumicë në Kuvendin e Kosovës.

“Injorimi i vullnetit të qytetarëve të komuniteteve jo-shumicë dhe uzurpimi i pushtetit nga shumë komunitete dhe lëvizje politike do të përbëjë një precedent të rrezikshëm në praktikën demokratike të Kosovës dhe do të jetë tregues i problemeve shumë më të mëdha në procesin e konstituimit të pushtetit në Republikën e Kosovës”, thuhet në reagimin e tyre.

Ata i kanë bërë thirrje ambasadave të huaja dhe përfaqësuesve diplomatikë në Kosovë, të reagojnë, pasi po shtrembërohet vullneti i qytetarëve.

“Prandaj, ftojmë, të gjitha institucionet kompetente për të adresuar seriozisht këto fenomene antikushtetuese anulojnë mandatet e paligjshme sepse ato janë në kundërshtim me garancitë e përfshira në Kushtetutën e Kosovës. Ne u bëjmë thirrje ambasadave të huaja dhe përfaqësuesve diplomatikë në Kosovë që të bashkohen në zgjidhjen e këtij problemi, sepse askush nuk ka të drejtë të shtrembërojë brutalisht vullnetin elektoral të qytetarëve të komuniteteve jo-shumicë”.

“Ne u bëjmë thirrje përfaqësuesve politikë të komuniteteve jo-shumicë të luftojnë së bashku dhe në një mënyrë të sinkronizuar kundër uzurpimit të vendeve të garantuara, sepse kjo situatë është e lidhur kauzalisht me sjelljen e dobët të politikës në të gjitha nivelet në periudhën e mëparshme”.

“Ne i kërkojmë Kryeministrit të ardhshëm të gjejë një model dhe mekanizma të ri për të mbrojtur komunitetet jo-shumicë nga sulmet e tilla në vendet e garantuara dhe institucionet e brishta demokratike të Republikës së Kosovës sa më shpejt të jetë e mundur”, thuhet në fund.

Të tjera