Lajme

QKUK-ja në nevojë edhe për 1 mijë e 200 punëtorë shëndetësorë

Autori: Gazeta inFokus 11:39 | 21 June 2022

Derisa punëtorët shëndetësorë po largohen çdo ditë e më shumë nga Kosova, Qendra Klinike Universitare ka mbetur në nevojë për staf e madje kjo shifër është rritur dukshëm.

Sipas drejtorit të Klinikës së Otorinolaringologjisë në QKUK, Arsim Behramaj, ky institucion ka nevojë edhe për 1 mijë e 200 staf shëndetësorë.

“Në aspektin e stafit jemi keq një ditë kanë qene këta qendrës klinike universitare të bordit edhe d.m.th. qendra klinike universitare është – 1200 punëtore mangu që duhet me i punësu mirëpo probleme ka buxhetore te cilat normalisht ata njerëz duhet me i pagu duhet me i shti ne lista të rrogave edhe me u nda një buxhet mirëpo d.m.th. mungesat janë 1200 mungojnë për momentin tek ne”, ka thënë Behramaj në emisionin “Doktor Plus” që është prodhim i Gazetës Infokus.

Drejtori i kësaj klinike për Doktor Plus ka treguar edhe se ku konkretisht janë këto mungesa të stafit, e sipas tij kjo është si problem i skadimit të kontratave të përkohshme dhe mos vazhdimit të tyre.

“Ka mungese mjaftë të madhe sidomos të motrave instrumentare që punojnë në sallë mirëpo edhe stafit tjetër që janë nëpër reparte mirëpo ka mungesë edhe të stafit mbështetës p.sh. personat që e bartin pacientin personat që pastrojnë që mirëmbajnë d.m.th. krejt janë ne mungese, ministria e ka pas një marrëveshje përkohësisht me disa kompani për kontrata te përkohshme po tash ju kanë skaduar edhe po na lindin probleme p.sh. për bartjen e materialit medicinal deri te lavatorja qendrore dhe me i kthyer d.m.th. këto janë probleme kronike qe po na shoqërojnë”, është shprehur Behramaj.

Ndërsa sipas të dhënave nga Oda e Mjekëve numri i mjekëve që kanë kërkuar dokumentin mbi të kaluarën etike i cili edhe iu shërben për të punuar jashtë Kosovës në dy vitet e fundit është 245 mjekë.

“Oda e Mjekëve të Kosovës sipas kërkesës së mjekëve anëtar për vitin 2021 ka lëshuar gjithsej 159 Certifikata mbi të kaluarën Etike dhe Profesionale. Ndërsa, gjatë këtij viti, deri me datë 10.05.2022 Oda e Mjekëve të Kosovës ka lëshuar gjithsej 86 Certifikata mbi të kaluarën etike dhe profesionale”, thuhet në përgjigjen e OMK-së për Doktor Plus.

E sipas tyre arsyeja e largimit në të shumtën e këtyre rasteve janë kushtet e punës dhe paga.

“Në pyetësorin e OMK-së, arsyeja kryesore e tërheqjes së certifikatës mbi të kaluarën etike dhe profesionale del të jenë kushtet e punës, në kuptim të ambientit të vendit të punës dhe të ardhurat nga vendi i punës”, thuhet në përgjigjen nga Oda e Mjekëve.

E sipas drejtorit të ORL-së konkretisht në këtë Klinikë ka edhe probleme me pajisjet që sipas tij janë shumë të vjetra për kryerjen e shërbimeve.

Për më shumë ndiqni storien në vazhdim./Gazeta Infokus/

Të tjera