Lajme

Pse disa xhami janë të mbyllura për gratë gjatë Ramazanit?

Autori: Gazeta inFokus 10:11 | 05 May 2021

Miliona myslimanë në të gjithë botën po agjërojnë. Por disa xhami në Mbretërinë e Bashkuar nuk po i lejojnë gratë brenda të luten. Disa thonë se është koha për ndryshim.

Almas mezi ka kohë për fenë e saj. Ajo është një nënë e vetme e tre fëmijëve dhe po studion për një diplomë universitare. Prandaj Ramazani – muaji i shenjtë i agjërimit në Islam – do të thotë kaq shumë për të.

“Unë mezi prisja të lexoja lutjet e teravive gjatë fundjavave sidomos, kur kemi më shumë kohë”, thotë ajo. “Por kur fola me xhaminë time lokale, ata thanë ‘asnjë i moshuar, asnjë fëmijë dhe asnjë grua nuk u lejuan’.

Almas nuk është vetëm. Disa xhami në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar kanë vendosur të mbyllin hapësirën e tyre për lutje të grave këtë muaj. Shumica thonë se kjo është për shkak të kufizimeve të koronavirusit.

Grave si Alma nuk u mungojnë vetëm lutjet e teravive, një lutje opsionale natën, e mbajtur vetëm gjatë Ramazanit, shumë nuk janë në gjendje të luten në xhaminë e tyre, përfshirë lutjet e së premtes.

Ndërsa shumë familje luten së bashku në shtëpi, adhurimi në xhami ka tendencë të jetë i ndarë nga gjinia, me shumë njerëz që besojnë se u lejon njerëzve kohë të përqendrohen në lutje.

Ndonjëherë gratë do të luten pas burrave në të njëjtën hapësirë. Më shpesh, xhamitë do të kenë dy dhoma të ndara për secilën gjini për t’u lutur, me burrat në sallën kryesore të lutjeve dhe gratë në një hapësirë ​​alternative.

Por jo të gjitha xhamitë i bëjnë vend grave. Më shumë se një e katërta e xhamive britanike nuk kanë hapësirë ​​për gratë fare. Në xhamitë që kujdesen për burrat dhe gratë, hapësirat nuk janë gjithmonë në të njëjtën madhësi,

Të tjera