Lajme

OBSH: Duhet të zhvillohen vaksina të reja për të ecur në hap me variantet e COVID

Autori: Gazeta inFokus 06:48 | 29 July 2022

Organizata Botërore e Shëndetësisë po bën thirrje për investime më të mëdha në zhvillimin e vaksinave të reja për të mbajtur ritmin me variantet me zhvillim të shpejtë të koronavirusit.

Ndërsa vëmendja botërore është e përqendruar në shpërthimin e lisë së majmunëve, shefi i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus paralajmëron se pandemia e COVID-19 nuk ka përfunduar. Ai thotë se duhet të zhvillohen mjete të reja për të frenuar këtë sëmundje vdekjeprurëse, ndërsa masat e shëndetit publik që dihet se funksionojnë duhet të ruhen dhe forcohen.

Voice of America shkruan se ai thotë se një nga mënyrat më efektive për të shpëtuar jetë është që së pari të vaksinohen grupet e duhura. Me këtë ai nënkupton punonjësit e shëndetësisë, të moshuarit dhe grupet e tjera në rrezik, siç janë ata me kushte themelore shëndetësore.

Ai vë në dukje se rastet dhe vdekjet me COVID-19 janë rritur në pesë javët e fundit. Raporti i fundit i OBSH-së e vendos numrin e rasteve të konfirmuara globale në afro 566 milionë, duke përfshirë më shumë se 6.3 milionë vdekje.

Tedros thotë se disa vende gjithashtu po raportojnë rritje të shtrimeve në spital, pas valëve të transmetimit të nxitura nga nënvariantet e omicron. “Ndërsa vaksinat kanë shpëtuar jetë të panumërta, ato nuk kanë reduktuar ndjeshëm transmetimin. Pra, është jetike për qeveritë dhe sektorin privat që të vazhdojnë të bashkëpunojnë dhe të investojnë në zhvillimin e vaksinave të reja që parandalojnë infeksionin dhe sëmundjen.”

Tedros shton se duhet të zhvillohen vaksina që mund të dorëzohen më lehtë, si p.sh. me spraj për hundë ose pika.

Drejtori ekzekutiv i OBSH-së për urgjencat shëndetësore, Mike Ryan, thotë se duhet t’i kushtohet më shumë vëmendje gatishmërisë ndaj pandemisë. Ai thotë se rreziqet nga sëmundje të tilla si COVID-19, lija e majmunëve, Marburg dhe poliomieliti po përshpejtohen sepse kombet priren të jenë reaguese, në vend që të jenë aktive në trajtimin e këtyre sëmundjeve.

“Mendoj se duhet të hedhim një vështrim shumë më sistematik se si i japim prioritet patogjenëve për të ardhmen dhe më pas si investojmë… Do të kushtojë para dhe kushton para. Por është një investim fantastik për të na mbrojtur në fund të linjës. Dhe një dollar i shpenzuar në gatishmëri vlen një mijë dollarë të shpenzuara për përgjigje.”

Shefi i OBSH-së Tedros është dakord. Ai u kërkon të gjitha vendeve të vlerësojnë dhe forcojnë gatishmërinë dhe planet e tyre të reagimit për valët e ardhshme të transmetimit.

Ai shton se ndërsa zhvillohen vaksina të reja dhe mjete të tjera për COVID-19, është thelbësore që ato të jenë të disponueshme në mënyrë të barabartë në të gjitha vendet.

Të tjera